Србија

Преминула двогодишња девојчица! Дежурни ЛЕКАР није могао да јој дође у помоћ?!

Након напора лекара да јој спасу живот, девојчица је изгубила борбу, а узрок смрти ће утврдити обдукција.

Двогодишња девојчица преминула је јутрос у Здравственом центру у Сурдулици након што јој је синоћ позлило на Власинском језеру, али њени родитељи тврде да су морали сами да је транспортују до најближе здравствене установе, јер према њиховим наводима, лекари хитне помоћи одбили су да дођу на лице места.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како је речено из Здравственог Центра Сурдулица, и поред напора лекара, девојчица је изгубила борбу са животом, а узрок смрти ће утврдити обдукција.

Након што је девојчици позлило, према њиховим наводима, родитељи су позвали Хитну помоћ у Црној Трави где им је речено да не могу да изађу на терен, док им је у Сурдулици у овој служби препоручено да сами транспортују девојчицу до најближе амбуланте јер „тренутно немају возило које би могли да пошаљу“.

О овом трагичном догађају сведочи и Црнотравац Света Ђикић који је покушао да след догађаја опише на свом Фејсбук профилу.

– Радници ресторана су све урадили и одвезли су дете комбијем за Сурдулицу и и полиција је све учинила, пружила је пратњу до Сурдулице, али нажалост било је касно да се спасе дете – написао је Ђикић.

У Здравственом центру у Сурдулици је кратко потврђено да је двогодишња девојчица преминула уз обећање да ће директор ове здравствене установе контактирати медије, док директорка Дома здравља у Власотинцу докторка Милена Станковић Митровић каже да лекар Хитне помоћи из Црне Траве није могао да изађе на терен, јер је морао да испоштује званичну процедуру.

– Тачно је да Служба хитне помоћи нема санитетско возило у које могу да ставе кисеоник, али имају возило са носилом којим могу да транспортују пацијента. Међутим, доктор, који је ноћас био у смени, радио је сам. Он као једини лекар не сме да напусти Дом здравља. Постоје ту законске нормативе које заиста морају да се испоштују. Јесте да је Црна Трава територијално близу Власинском језеру и наравно да када је овако нешто у питању, ту нема говора, мора да се реагује. Лекар је највероватније саветовао да се дете довезе до прве амбуланте. Могуће да је лекар, иначе, морам да кажем, са дугогодишњим искуством и јако привржен свом послу, поменуо да немају кисеоник, али није у томе проблем. Он је само поштовао процедуру – наводи Станковић Митровић.

Она додаје да Црна Трава заправо нема Службу хитне помоћи, али да лекари, који су иначе „у мањку“ увек реагују када су овакви случајеви у питању.

– Проблем је у томе што Власинско језеро територијално припада Сурдулици, па тако и здравствене услуге, али је географски ближе Црној Трави, Власотинцу, па и Лесковцу. У таквим критичким моментима људи се одлучују да се запуте пре у Лесковац него у Сурдулицу. Да не причам о томе што сама Црна Трава има проблем са бројем лекара и што тамошње становништво опслужује 0,8 лекара по глави становника – истиче она.

На самом Власинском језеру, које је један од највећих туристичких центара на југу Србије, постоји само једна амбуланта, али не постоји здравствена служба са 24-часовним радним временом.

 

Извор: Jugmedia/ Ало

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ