Свет

Ужас! ЈЕЗИВ ЗАХТЕВ: Бајден треба да бомбардује Кубу као Бил Клинтон Југославију 1999!

Градоначелник Мајамија Франсис Суарез позвао је Џозефа Бајдена, председника Сједињених Држава, да примени војну опцију против режима у Хавани и изврши ваздушне ударе како би подржао антикомунистичке протесте на овом карипском острву. Суарез (43), адвокат рођен у Мајамију, чији је отац емигрирао са Кубе, рекао је за Фокс њуз да би Бајден требало да узме у обзир војну опцију.

Војна коалиција

– Оно о чему би сада требало размишљати је коалиција потенцијалних војних акција на Куби, слична ономе што се догодило раније када су на власти били републиканци и демократе. Мислим на инвазију Панаме, која је извршена под администрацијом Џорџа Буша, и бомбардовање Југославије током рата на Косову 1999. Они су свргнули Норијегу и та земља је деценијама имала мирну демократију, а председник Бил Клинтон је на Косову ваздушним ударима спречио хуманитарну кризу – рекао је Суарез.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Градоначелник се потом у изјави за дневник Мајами хералд повукао, рекавши како се не залаже за бомбардовање јер он није војни експерт. На звукове ратних бубњева са Флориде брзо су реаговали Русија, Кина и Иран, апелујући на Америку да се не меша у унутрашње ствари Кубе како не би дошло до ескалације немира. У Москви је заменик министра спољних послова Сергеј Рјабков рекао да је Кремљ нагласио да је неприхватљиво страно мешање и друге деструктивне радње које дестабилизују Кубу.

У Пекингу је Џао Лиђен, портпарол министарства спољних послова, рекао да је „амерички ембарго главни узрок несташице лекова и енергената на Куби“. Саид Хатибзадех, портпарол иранског шефа дипломатије, рекао је да су САД највећи кривац за већину проблема са којима се суочава кубански народ.

Ограничени поремећаји

Кубански министар спољних послова Бруно Родригез је рекао да су 11. јула били нереди и врло ограничени поремећаји, а да су „опортунисти“ искористили врло тешке услове у којима Кубанци данас живе. Он је, међутим, нагласио да тог дана „није било социјалне експлозије на Куби“.

– Није било социјалне експлозије због воље нашег народа и због подршке нашег народа револуцији и њеној влади – рекао је министар. У Хавани је потврђено да је једна особа настрадала у протестима. То је Дијубис Лоренсио Теједа (36), који је погинуо у обрачуну са полицијом у предграђу Хаване.

 

Извор: Курир.рс

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ