Идвајамо Православље

СУТРА СЛАВИМО СВЕТУ БРАЋУ ЋИРИЛА И МЕТОДИЈА: Не радите ово нипошто

Ако сте студент, такође, постоји једна ствар коју ваља да урадите ако желите да целе године полажете испите

Српска православна црква сутра прославља Свету браћу Ћирила и Методија, који су ширили хришћанску веру и писменост међу Словенима. Празник је у црквеном календару обележен црвеним словом, што значи да спада у заповедне светковине.

Народна веровања кажу не ваља прати веш, усисавати по кући, нити радити било какве тешке послове. Добро је на данашњи дан деца да читају књиге, како би добро учили током целе године. Ако сте студент, и за вас важи ово.

Ова два брата рођена су у Солуну, у кући знаменитих и богатих родитеља. Старији брат Методије провео је као официр десет година међу Словенима (македонским) и тако научио словенски језик.

По повратку у Грчку замонашио се, а мало после тога придружио му се и млађи брат Ћирило (Константин). Када је хазарски цар Каган тражио од цара Михаила проповеднике хришћанства, цар му је послао браћу Ћирила и Методија.

Они су убедили прво Кагана, а затим и много народа превели у хришћанство. По повратку у Цариград саставили су словенску азбуку од 38 слова и почели да преводе црквене књиге са грчког на словенски.

На позив кнеза Растислава отишли су у Моравију да шире Христову веру, а умножене црквене књиге поделили су свештеницима да уче омладину. Византијски мисионари отишли су и у Србију, која је хришћанство прихватила у другој половини ИX века, око 867-874. године.

Србија је, такође, лежала на граници између Источног и Западног хришћанства, али је после периода неодлучности следила пример Бугарске а не Моравске, и дошла је под окриље Цариграда.

И овде су уведене словенске богослужбене књиге, а развила се и словенско–византијска култура. Српска црква добила је делимичну самосталност под Светим Савом (1176-1235), највећим српским националним светитељем, који је 1219. године у Никеји посвећен за архиепископа Србије.

Године 1346. проглашена је Српска патријаршија коју је Цариградска црква признала 1375. године. На папин позив стигли су у Рим, где се Ћирило разболео и умро 14. фебруара 869. године.

Методије се потом вратио у Моравију и наставио са ширењем вере међу Словенима све до упокојења 6. априла 885. године.

Његово дело наставили су његови ученици са Светим Климентом као епископом на челу. Прешли су Дунав и стигли на југ, у Македонију (Охрид) и ту продужили започети посао браће Ћирила и Методија.

Називају се још и равноапостолним светитељима.

Тропар Светом Ћирилу и Методију:

 

Извор: Телеграф

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ