Идвајамо Свет

ЛУКАШЕНКО ДОБИО ЛОШЕ ВЕСТИ: Донели су одлуку

Савет Европе данас је донео одлуку о продужењу рестриктивних мера у Белорусији за још годину дана, односно до 28. фебруара 2025.

Одлука је донета на основу годишњег прегледа рестриктивних мера, саопштено је данас из Савета.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Мере су продужене на још годину дана због, како се наводи, драстичног погоршања стања људских права у Белорусији, као и сталне умешаности те земље у војну агресију Русије на Украјину.

“Од августа 2020. ЕУ је увела неколико узастопних рунди индивидуалних и санкција упућених за целокупне секторе, против оних који су одговорни за унутрашњу репресију и кршење људских права у Белорусији, и у контексту белоруског учешћа у рату Русије против Украјине. Овим мерама ЕУ сигнализира одговорним политичким и економским актерима да њихово деловање и подршка режиму и Русији долазе уз цену“, наводи се у саопштењу.

Појединачне рестриктивне мере укључују замрзавање финансијских средстава и забрану стављања средстава на располагање, а физичка лица додатно подлежу забрани путовања у земље Европске уније.

На списку оних којима су уведене санкције сада су 233 лица, укључујући белоруског председника Александра Лукашенка, као и 37 ентитета.

“Белорусија такође остаје предмет циљаних економских санкција, укључујући ограничења у финансијском сектору, трговини, роби двоструке намене, технологији и телекомуникацијама, енергетици, транспорту и другима“, саопштено је из Савета Европе.

Извор: Б92/Танјуг

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ