Србија

БРАЗИЛАЦ КОЈИ СЕ ЗАЉУБИО У НАШУ ЗЕМЉУ НАС САВЕТУЈЕ: Срби, крените на Косово!

Из далеког Рија преселио се због љубави према једној девојци, а онда се заљубио у Србију. Тијаго Фехејра нашу земљу познаје као свој џеп и показује је свима, а посебно студентима који путују преко организације „Србија за младе“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Млади Бразилац који последњих пет година живи у Србији, као туристички водич труди се да је у најлепшем светлу представи и својим сународницима. Због лошег имиџа који Србија има у Бразилу, захваљујући медијима, и пре него што сам овде дошао, покренуо сам блог ’Bem-vindo à Sérvia‘, што на португалском значи — Добро дошли у Србију“, објашњава Фехејра за Спутњик.

„Желео сам да промовишем све што сам научио о Србији, пошто сам у Бразилу студирао туризам. Кад сам коначно дошао у Србију, наставио сам да пишем и делим своје путописе, фотографије и видео-снимке. Имао сам срећу да упознам екипу из удружења ’Србија за младе‘. Имали смо заједничке циљеве за промоцију Србије, идеје за прављење нових путовања, сјајно смо се уклопили. Од почетка 2013. радимо заједно, направили смо још много пројеката и заиста се трудимо да Србију промовишемо на што бољи начин, као дестинацију за младе, јер су бомбардовани понудама за путовање у иностранство, а у Србији има пуно тога што је занимљиво“, каже Фехејра.

Додаје да га и данас, после пет година у Србији, људи са неком врстом жаљења питају откуд идеја да се бави туризмом и његовим развојем у нашој земљи, а он одговара да му није јасно да многи од њих никада нису били на Косову и Метохији, јер је то најлепши и најважнији део Србије. Често одлазим тамо, јер ако ми не одемо и не причамо с тим људима, онда нема спаса, а прво путовање на Метохију никада нећу заборавити, каже овај двадесетшестогодишњи Бразилац.

„Водили смо велики аутобус са путницима који су дали своје донације. Ишли смо да видимо како доле живе Срби, да разговарамо с њима, да чујемо њихове приче. Било је то јако, јако лепо путовање, али с једне стране и тужно, наравно, јер је заиста тужна реалност српске заједнице доле. Али опет је лепо што имамо прилику да их видимо и да на свој начин помогнемо тим људима, неки су заиста у јако лошој ситуацији, живе у лошим условима. Заиста препоручујем свима који нису били да оду. Невероватно ми је да много Срба није никад било на Косову и Метохији“, чуди се Фехејра.

Каже да је у Бразилу све подређено туризму, али да би тамо био само један од многих који се баве овим послом. Уосталом, боравак у Србији пружа му могућност да ужива у нечему што Бразил нема и никада неће имати. То је и један од разлога зашто Бразилци туристички у све већем броју долазе у Србију, културно и историјско наслеђе које не може да се види у младој држави, као што је Бразил, каже наш саговорник из Рија.

„Бразил је откривен 1500. године, ми немамо средњевековну културу, много нам је занимљиво да видимо тако нешто. Кад сам био у Призрену први пут, кад сам дошао горе до тврђаве, то је заиста било невероватно и кад год видим средњовековни манастир и тврђаве, то ми је фасцинантно. Водио сам већ друге Бразилце, туристе, на Косово и Метохију и заиста, они сви, кад виде ту културну баштину, занеме, јер је то нешто што не може да се види у Бразилу и уопште у Америци, заиста је фасцинантно“, додаје Фехејра.

Он каже да су сви гости који у Србију дођу из његове земље одушевљени српским гостопримством, храном и музиком, али пре свега људима, који су непосреднији чак и од Бразилаца. Фасцинирају их многе ствари, а са Србима их највише спаја љубав према фудбалу, они једноставно не верују да и у Србији постоји Неимар, каже Фехејра.

„Неимар на нашем језику само значи врхунски фудбалер, наш познати Неимар и баш због тога, кад Бразилац дође у Београд, кад угледа ’двадесет четворку‘, аутобус на коме пише Неимар, гледа па каже: ’Шта је ово човече? Да ли је могуће? Наш Неимар у Београду‘! Они, наравно, не знају да то значи градитељи, ни где се налази, пре тога никад нису чули да постоји један крај који се зове Неимар. Управо су били новинари из једне од највећих бразилских телевизија, репортера је то много занимало и отишао је у истраживање на Неимар. Дао сам изјаву, објаснио одакле то име и све остало. Он се одушевио, цела екипа телевизије није могла да верује“, каже уз осмех Фехејра.

Овај вредни и амбициозни младић, поред туризма, има још једно занимање, могло би се рећи да је нека врста маркетиншког стручњака, па чак и лајф коуча, а бави се личним брендирањем на путу ка успеху. На друштвеним мрежама има хиљаде пратилаца, који су препознали његов ведар дух и искрену жељу да позитивну енергију подели са другима.

„Верујем да човек треба да буде свестан својих капацитета, способности и мана, да би могао тиме да управља и да би слао што бољу поруку о себи другим људима, да би могао да напредује. Моја екипа из удружења ’Србија за младе‘ и ја смо предузетници, успех зависи само од нас, колико се ангажујемо, активирамо, толико ћемо бити успешни. Веома је важно да људима који су потенцијални клијенти или партнери шаљемо праву поруку, да нас доживљавају на прави начин, да пожеле да путују са нама, да сарађујемо. Све што радимо шаље одређену поруку, чак и то како се облачимо, које књиге читамо, друштво с којим проводимо време, све шаље поруку“, каже Тијаго Фехејра.

На крају разговора за Спутњик он позива читаоце да путују с њим по Србији, јер, како каже, нису свесни у како лепој и богатој земљи живе. Иако је организација основана да би помогла младима да упознају своју земљи, данас с њим путују породице и пензионери.

„Немојте да трошите пуно пара у Београду и другим градовима, изађите у природу, упознајте прелепу Србију и добре људе који у њој живе“, поручује Фехејра.

 

 

Извор: rs.sputniknews.com

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ