Србија

Амбасадор Норвешке: Нато штити демократију и људска права, желимо да Срби промене мишљење о Алијанси

Амбасадор Норвешке у Србији Арне Санес Бјорнстад изјавио је да жели да се у Србији на НАТО гледа другачије, јер НАТО није само војни савез, већ скуп вредности попут демократије и људских права.

„Желели бисмо да променимо јавно мњење и мишљење српског народа о томе. Желимо да помогнемо тако што ћемо радити и на стабилности и миру“, рекао је амбасадор Норвешке на пријему поводом завршетка 6. Београдске НАТО недеље.

Бјорнстад је навео да је за њега изазов да се у Беогаду чешће организују такви скупови.

„Одржавање скупа показало је да је НАТО важна организација“, рекао је он и додао да је евроатлантска заједница ту да пригрли проблеме и да помогне.

„Ако у Београду можемо да имамо ’Фешн вик‘ два пута годишње, тако можемо и ово“, рекао је Бјорнстад и понудио партнерство Јелени Милић, чији је Центар за евроатлантске студије организовао скуп.

Потпредседник Скупштине Србије Владимир Маринковић оценио је да су панели на 6. Београдској НАТО школи били јако значајни за политику и будућност Србије.

Према његовим речима, била је то прилика да се расправља о кључним питањима везаним за Србију, геополитичку позицију, регион и позиционирање Србије на глобалном нивоу.

Маринковић је оценио да су бројни стручњаци и представници међународних институција доласком на скуп показали да поштују Србију и да желе да допринесу њеним променама и модернизацији.

„Србија жели да се мења, потребне су нам промене, немамо више времена за губљење. Оваке скупове и људе морамо као држава да искористимо на добробит земље и грађана и да идемо даље ка остваривању нашег стратешког циља — чланства у ЕУ, даље у ЕУ интеграције и остваривање највиших цивилизацијских циљева“, рекао је он.

Маринковић је оценио да би на следећем скупу требало да буде више учесника из политичког живота и Владе, који ће у сарадњи са људима који се баве политиком трансатлантских интеграција, безбедносним изазовима, остварити највећу корист за Србију.

Председница Центра за евроатлантске студије Јелена Милић захвалила је свима који су подржали и помогли одржавање скупа, који је почео као мали тренинг пројекат за полазнике из омладинских огранака српских политичких странака.

Оценила је да је пријем у Народној скупштини јако добар знак можда и више за Србију него за Центар, као организатора 6. Београдске НАТО недеље.

 

Извор: rs.sputniknews.com

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ