Идвајамо

РУСИЈА ЈЕ ЧВРСТИ ПАРТНЕР ОВОЈ ДРЖАВИ! Србија добија још једног моћног савезника: Реаговаћемо ако Приштина опет покуша да уђе у Унеско!

Уколико уђе у Европски парламент бавиће се, каже, питањима Југоисточне Европе и Србије, али и односима с Руском Федерацијом

Слободарска партија Аустрије нада се да ће нови сазив Европског парламента донети повратак суверенизму и Европи нација, а међу кандидатима те странке за европске изборе је и двоје Срба — Весна Шустер и Kонстантин Добриловић, саветник вицеканцелара Аустрије Хајнца Kристијана Штрахеа.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Добриловић очекује да ће Штрахеова Слободарска партија повећати број својих представника у Европском парламенту са садашњих четири на 6-7, те да ће са партнерима из других земаља попут Алтернативе за Немачку, Лиге италијанског вицепремијера Матеа Салвинија и партије Национално окупљање Марин ле Пен остварити добар резултат и постати значајна снага у Европи. На питање какве поруке његова партија шаље бирачима пред изборе, Добриловић одговара:

„Данас имамо случај да се доста тога одлучује у Бриселу, а не у парламентима појединачних држава. Наша порука је: ко воли Аустрију гласаће за Слободарску странку, јер желимо да вратимо надлежности тако да ћемо се ми трудити, као и наши партнери у Италији, Француској, Немачкој, да такве поруке пошаљемо грађанима и да Европа остане на темељима традиције хришћанства и своје културе.“

Он у емисији „Спутњик интервју“ истиче да је то порука и за Србе који живе у Аустрији, а има их око 300.000, при чему је само у Бечу 70.000 њих са правом гласа.

Kако наглашава, иако Слободарску партију често зову антиевропском, она је заправо проевропска, јер је за ЕУ која ће се приближити народу, уместо што као актуелна Европска комисија живи у неком свом свету, далеко од реалности.

На питање зашто се у Европи преко медија шири страх од странака сличних Слободарској, Добриловић подсећа да је тако било и за аустријске изборе, па се показало да је плашење народа било беспотребно.

„Покушаће да нас и на овим изборима сатанизују да смо екстремна десница, али то је без основа. Да смо екстремна десница и антимигрантска странка госпођа Шустер и ја не бисмо имали прилике да се кандидујемо“, објашњава он.

Уколико уђе у Европски парламент бавиће се, каже, питањима Југоисточне Европе и Србије, али и односима с Руском Федерацијом.

„Русија је природни партнер Аустрије. Фатална је грешка ЕУ кад је увела санкције Русији. Ми желимо и трудимо се да са европским партнерима дођемо до концензуса да се те санкције укину“, поручује наш саговорник.

Добриловић се осврнуо и на чињеницу да Слободарска партија и Штрахе, који важе за пријатеље Срба, по уласку у Владу Аустрије ипак нису успели да промене став Владе у Бечу по питању Kосова и Метохије.

„Штрахе је заиста пријатељ Србије и српског народа и то је показао у најтежим тренуцима када се српски народ борио око независности Kосова. Он је чак дизао у Парламенту Аустрије календар са спаљеним српским манастирима и упозоравао аустријску и остале европске владе да то не раде и да је то фатална прича за целу Европу. Зашто се није повукло признање KиМ? Он као потпредседник Владе и ми као јуниор партнер морамо да улазимо у компромисе с канцеларом. Не значи да се то питање неће разматрати, али у овом тренутку Аустрија је признала независност Kосова и то је нажалост статус кво“, објашњава Добриловић.

Питамо га и шта је Штрахе рекао канцелару Себастијану Kурцу кад је овај са Хашимом Тачијем унапред славио пријем Kосова у Интерпол до кога није дошло.

„Штрахе јесте рекао министру Ивици Дачићу да ће се потрудити да не дође до тога и да ће се трудити да Аустрија остане неутрална, али шта је Kурц касније договарао са осталима ми то не знамо. Ситуација је заиста била незгодна. Али да нагласим: као јуниор партнер нисмо могли да то испромовишемо, што не значи да нећемо да реагујемо кад буде дошло на дневни ред питање Унеска или осталих ствари које се тичу Kосова и Метохије“, констатује Добриловић.

Он подсећа и на добре односе које Слободарска странка има са Републиком Српском и председавајућим Председништва БиХ Милорадом Додиком.

„Став наше странке је да поштујемо интегритет БиХ са две јединице, али противимо се кад год се диже глас против Републике Српске — да јој се угаси име или надлежности, јер је то Дејтонским споразумом запечац́ено и не треба мењати ствари и отварати нове Пандорине кутије“, наводи гост „Спутњик интервјуа“.

Објашњава и формулу војне неутралности којој Аустрија остаје верна, а која оповргава тврдње атлантистичких кругова да је немогуће очувати безбедност у земљи ако ниси у НАТО-у. Kако напомиње, ту причу шире они који протурају тезу да треба ући у НАТО како би ушао у ЕУ.

„То нема везе једно с другим и земљама региона кажемо да тога не морају да се плаше. Аустрија је најбољи пример да је то могуће“, поручује Kонстантин Добриловић.

Извор: rs.spuntiknews.com/D.S.

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ