Занимљивости

6 навика које су навукле беду у ваш живот: Због њих не можете да се извучете из сиромаштва!

Фото: јутјуб

Иако можда никад нисте размишљали о томе, многи људи који имају иста примања као ви живе на потпуно другачији начин. Бољи или гори. Неки уз план и паметно трошење успеју да уштеде довољно новца, док други једва састављају крај с крајем.

Они који су у баш таквој ситуацији сами себи навлаче беду и сиромаштво у живот, и то кроз следећих 6 навика!

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

1. Свакодневно кукање о немаштини

Људи који немају новца често се жале на овај проблем и константно о њему причају својим пријатељима или рођацима. И није спорно то, већ то што се због ове навике лагано развија самосажаљење, па људи почињу да верују да је цела ситуација безнадежна и да се ништа никада неће променити.

„Такви људи постаће означени као проблематични и неуспешни. Са друге стране, њихово константно кукање и недостатак воље и труда спречавају их да се нешто промени“, објашњавају психолози.

2. Бацање новца на тренутна задовољства

Многи људи без размишљања троше новац на нешто што им доноси задовољство на свега 10-20 минута, попут куповине кафе из аутомата, пива, чоколадица, цигарета. Размислите добро – ако радите цео месец од понедељка до петка, и сваког радног дана купујете кафу за понети од 150 динара, то је на месечном нивоу 3.000 динара, а на годишњем чак 36 хиљада! Наравно, не треба човек ни да се одрекне баш свега, али ова ситна задовољства на крају и те како утичу на ваш буџет.

3. Изненадна куповина

Овај вид куповине извлачи из новчаника чак три пута више од планиране суме новца издвојене за куповину! Истраживања показују да нам највише новца одлази на акције и попусте на ствари које нам заправо и не требају, већ их купујемо само због снижења и моћног маркетинга који каже да се тако добра цена не пропушта јер се неће поновити.

4. Недостатак плана

Нико не може да уштеди новац само тако, мора да постоји циљ – штедите за аутомобил, реновирање стана, одмор, нови намештај, покретање посла…

„Веома је важно да имате финансијски план. Он подразумева прављење приоритета и детаљну анализу и план трошкова, који је и те како изводљив када га се придржавате“, кажу стручњаци.

5. Кредитне картице

Кредитне картице су сјајан начин да моментално „добијете“ новац који вам треба. Али, људи који их често користе осуђени су на велике трошкове. Иако вам рате не изгледају скупо, када се све скупи на гомилу и обрачуна камата, ви сте на већем губитку.

6. Куповина брендираних ствари

Ово је заправо филозофија сиромашних. Кроз брендиране ствари желе да се „приближе“ богатима, односно њиховом начину живота. Зато данас имамо људе са просечном платом и телефоном вредним четири месечна прихода, који после отплаћује целе године. Неки људи ће пре изабрати 10 година стар аутомобил ексклузивне марке него нов неке мање популарне компаније.

Ако не желите само привидно да се приближите бољем животу већ реално, одреците се оваквог размишљања, поставите приоритете, пронађите и додатни извор прихода, и ситуација ће морати да се поправи!

Извор: Курир

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ