Русија Србија

СРБИ, ЗАРАТИТЕ СА ПУТИНОМ АКО ХОЋЕТЕ У ЕУ! Нова директна уцена из Брисела!

Дејвид Мекалистер, шеф Спољнополитичког комитета Европског парламента, поручио да наша земља мора да уведе санкције Русији и раскине сваку сарадњу са Москвом.

Дејвид Мекалистер, председник Спољнополитичког комитета Европског парламента и донедавни известилац за Србију, поручио је да Београд, уколико хоће у ЕУ, мора што пре да прекине сваки вид сарадње са Русијом!

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Наши интереси
Србија неће ускоро у ЕУ и нико нема права да нас критикује зато што тренутно радимо у складу са својим интересима
Ивица Дачић, шеф дипломатије

Мекалистер је у интервјуу за Радио Слободна Европа (РСЕ) рекао да Србија пре пријема у Европску унију мора да изађе из Путинове Евроазијске економске уније (ЕАЕУ). Ова порука представља само још једну у низу уцена из Брисела.

Ако сте озбиљни у својој европској оријентацији, онда пратите политичке изборе који вас томе приближавају. Споразум с Евроазијском унијом није један од тих.
Смета им Русија
Дејвид Мекалистер каже да би текст Споразума о слободној трговини с Евроазијском економском унијом, чије се потписивање очекује 25. октобра, требало да буде у складу са обавезама Београда, које произилазе из Споразума о стабилизацији и придруживању.
– Уколико потпише споразум са Евроазијском економском унијом, Србија мора да прецизира и клаузулу о отказивању споразума с овим савезом након што приступи Европској унији. Србија треба да обезбеди компатибилност свих својих споразума о трговини, инвестирању и економској сарадњи и друге релевантне споразуме са правном тековином Европске уније – навео је Мекалистер.

Коментаришући ове поруке Брисела, шеф српске дипломатије Ивица Дачић каже да нико нема права да критикује Србију само зато што ради на својим интересима.

– Србија ће све споразуме о слободној трговини морати да усагласи са Европском унијом, односно неће моћи самостално да има такве споразуме са трећим земљама. Међутим, ми данас уопште не говоримо о извесној, скорој будућности Србије у Европској унији и зато нико нема права да нас критикује што тренутно радимо на својим интересима. Ако господа из ЕУ толико желе Србију, па што нас одмах не приме у чланство или што се бар не обавежу на пријем у неком догледном року… – каже Дачић.

Не смемо поклекнути
Стевица Деђански из Центра за развој међународне сарадње оцењује да овакви притисци нису ништа ново.
– Било је очекивано да ће бриселске дипломате да измисле неки нови услов и уцену. Шта год ми да урадимо, они постављају нове и нове препреке и услове, а та иста правила не важе, рецимо, за Хрвате или Албанце. Не смемо да поклекнемо под овим притиском, јер би то угушило нашу економију. Србија још нема ни приближни датум за чланство, а питање је да ли ће проширења Европске уније уопште и бити – наглашава Деђански.

Споразум с Евроазијском економском унијом нуди Србији веома повољне услове за слободну трговину са земљама чланицама.

Омогућиће нашим извозницима приступ тржишту од 180 милиона људи и донеће очекивану годишњу зараду од 1,5 милијарди евра. То тржиште биће отворено за 99 одсто робе из Србије.
Без царине ће се извозити све осим аутомобила, пилетине и шећера.

Извор: Информер.рс

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ