Србија

Ево како у Србији можете зарадити и преко 1.000 евра месечно! Ово су најисплативији послови за које вам не треба ДИПЛОМА!

Протекле године забележена је најнижа стопа незапослености и највиша стопа запослености, а најбољи резултати су постигнути у Војводини и у београдском региону

Србија је једна од две економије на Западном Балкану које имају најнижу стопу незапослености. Прошлогодишњи план који је имала Србија на тему незапослености премашен је за 15 одсто.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Велики број страних инвестиција довеле су до тога да се отворе и нова радна места, те смањење стопе незапослености која се у овом тренутку налази на историјском минимуму и износи око 11 одсто, док је план ту бројку смањити на једноцифрен.

Протекле године забележена је најнижа стопа незапослености и највиша стопа запослености, а најбољи резултати су постигнути у Војводини и у београдском региону.

Највише се запослило у прерађивачкој области, трговни, грађевинарству и области услуга.

Директор НСЗ Зоран Мартиновић недавно је изјавио да ће се у 2019. радити на томе да се запосленост у Србији повећа кроз обуке, процесе образовања и преквалификације у којима ће учествовати око 10.000 људи.

– То се односи на стручну праксу, обуке код познатог послодавца, али и програме приправништва које ћемо поново покренути после дужи низ година. Поред тога, многи који су сада запослени могу да рачунају на отварање сопственог бизниса, као и на запошљавање код приватних послодаваца – казао је Мартиновић.

По његовим речима, у децембру 2018. је на евиденцији НСЗ било 552.000 људи, а стопа незапослености била је 11,3 одсто.

– То је најнижа стопа незапослености икада забележена – оценио је Мартиновић.

Он је рекао да је из државног буџета у 2019. издвојено око 4,5 милијарди динара за реализовање активне политике запошљавања.

– Имаћемо и 200 милиона динара из средстава Европске уније, а очекујемо и да локалне самоуправе до 20. фебруара аплицирају за средства за финансирање локалних акционих планова – казао је Мартиновић.

Радну позицију у Србији диктира образовање, међутим, то не значи да они са нижим образовањем не могу да зарађују и више од просека.

Пет најплаћенијих занимања у Србији:

1. Бити рачунарски програмер, запослити се у ваздушном саобраћају, или се бавити истраживањем тржишта значи и изабрати прави пут. Наиме, судећи по званичној статистици, у тим делатностима су плате највеће у Србији, скоро четири пута веће у односу на просечну.

2. Послови у области информисања и комуникација генерално су добро плаћени, а најплаћенији су они који се у том сектору баве рачунарским програмирањем и консултантским делатностима. У марту ове године на тим позицијама просечна нето зарадаје износила чак 176.335 динара.

3. Плате пилота свуда у свету, па и у Србији, за велику већину грађана абнормалне и да прелазе неколико хиљада евра. Вероватно се и због њихових зарада, област ваздушног саобраћаја издигла по висини плата. Према подацима РЗС, у том сектору у марту су просечна примања износила 162.468 динара.

4. На цени су и они који се баве организовањем и спровођењем рекламних кампања. Тако је у области рекламирања и истраживања тржишта забележна просечна зарада од 131.447 динара.

5. Званична статистика каже да плата у просеку у управљачкој делатности и саветовању (област стручне, научне и техничке делатности) износи 127.618 динара, а ту спадају занимања као што су: дипломирани инжењер, научни сарадник, менаџер..

Пет најисплативијих послова за које вам не треба факултетска диплома:

1. Kвалитетан и добро изрекламиран женски фризер месечно може да заради бар 1.000 евра. Цене шишања иду и до 2.500 динара, док остали третмани косе коштају и много више.

2. Дневнице квалитетних зидара крећу се од 25 до 30 евра, монтажери расхладних уређаја у летњем периоду зарађују око 70 евра по једном намештању климе. Kерамичари могу да зараде око 10 евра по квадрату постављених плочица, док водоинсталатери за комплетно оспособљавање купатила зарађују 250 евра.

3. Kласичан хлеб данас месе машине. Ипак, пекарски занат све је више на цени, јер у пекарама свакодневно расте понуда финих лиснатих теста, коктел пецива и специјалних врста хлеба. Стучњака који знају да их направе нема довољно, па су они малобројни добро плаћени. Њихова просечна зарада је 500 евра.

4. Атестирани заваривач једно је од најтраженијих занимања у Србији и најплаћенији.

5. Да би неко држао индивидуалне тренинге није му потребан завршен факултет или виша школа. Довољно је да завршуите неки од курсева и добијете сертификат, а када кренете да се бавите овим послом можете зарадити око 12.000 динара месечно.

 

Фото: Pixabay.com

Извор: Srbija Danas.com

 

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ