Русија Србија

РУСИ УПОЗОРИЛИ СРБИЈУ! У великој сте опасности, ево шта се спрема!

Јако је добро што смо од Лаврова добили званично упозорење око притисака за решење питања Косова. Лако је притиснути малу Србију, али Србију која има руску подршку и заштиту није лако натерати на било какве уступке.

То каже за Спутњик политички аналитичар Драгомир Анђелковић сублимирајући најмаркантнији утисак посете Сергеја Лаврова Београду.

После разговора са руским шефом дипломатије, председник Србије Александар Вучић изјавио је да га је Лавров упознао са забрињавајућим информацијама које се тичу различитих планова и идеја по питању решавања косовске кризе.

Заштита Москве важна за Србију

Сам Лавров није желео да говори о детаљима разговора, али је председник Вучић открио да нас чека тежак период, у ком ће се Србија „суочити са великим притисцима да би се остварили планови које, ни званично, ни незванично, нисмо добили“.

Каријерни дипломата у пензији др Зоран Миливојевић за Спутњик каже да је очигледна жеља америчке администрације да за време овог мандата дође до неког решења и да то укњижи као свој успех, а то је и жеља Европе, о чему сведоче изјаве специјалног представника ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослава Лајчака. На то се вероватно односило и упозорење министра Лаврова, каже Миливојевић.

„То је вероватно упозорење да можда постоји опасност да се користе неки механизми и средства која излазе из оквира међународног права и институција и да се на тај начин, обилазним путем, обезбеди признање Косова. Због тога су важне поруке министра Лаврова које се недвосмислено тичу Савета Безбедности и надлежности тог форума за решавање питања Косова, Резолуције 1244 и међународног права као основа за било које решење“, каже Миливојевић.

Порука и за Европу

Он додаје да је веома интересантна и чињеница да је министар Лавров у Београду говорио и о Европској унији, о потреби да она врати кредибилитет и да заправо треба да посредује у решавању питања Косова.

„То је порука и став Русије да је ово ипак европско питање и да се мора решавати у оквирима Европе. Такође, да се не може решавати мимо Русије, да она задржава апсолутно право на то, јер се ради о европском питању од кога зависи безбедност и стабилност у Европи и да није склона томе да прихвати да га САД аутономно решавају изван интереса других субјеката“, каже Миливојевић.

Трамп и да хоће, не може

Историчар Драгомир Анђелковић сматра да уопште није важно да ли ово питање решава Америка или Европска унија, јер је за Србију најважније да оно буде решено повољно.

„Друго је питање да ли Трампова администрација сада има снаге да изнедри решење, јер је евидентно да су Албанци повезани са његовим опонентима у САД и ослањају се на неке кругове у Европи. Тако да је Русија фактички упозорила Србију да не прихвата лако обећања, јер и да Трамп жели, питање је да ли може да реши косовско питање повољно за нас“, истиче Анђелковић.

„Питање је да ли Трампова администрација има снаге да изнедри решење за Косово и Метохију“, каже Анђелковић.

Уступци и контрауступци

Он додаје да се свака прича о Косову до сада завршавала нашим једностраним уступцима и да не треба да имамо илузију да Бела кућа може нешто брзо да уради нама у корист, без уступака, а да касније лако може да се испостави да не можемо да добијемо контрауступке.

„То је сценарио са Бриселским споразумом, где смо олако ушли у процес, дали уступке без озбиљних гаранција. Да се то не би десило, Русија нам је понудила подршку и с друге стране, указала нам је да не треба такве ствари решавати сувише брзо, да за све постоји време и место, а да тренутно, нити је место Вашингтон, нити је време да се то уради на пречац“, истиче Анђелковић.

Он посету Лаврова види као велико олакшање, јер верује да је председник Србије од руског министра добио конкретне информације о томе колики ће и какви притисци за коначно решење косовског питања бити у скорој будућности.

„Јако је добро што смо добили од Русије то у званичној форми, а с друге стране што смо од ње добили подршку, поруку да ће бити уз нас“, закључује Анђелковић.

„Ово је порука и став Русије, Косово је ипак европско питање од кога зависи безбедност и стабилност у Европи“, каже Миливојевић.

Лавров је у Београду поновио да Русија остаје при ставу да се питање Косова и Метохије не може решити мимо Уједињених нација и Савета безбедности, да решење мора бити на основама међународног права и Резолуције 1244 и да мора уважити интересе и ставове Србије.

Саговорници Спутњика сматрају да је то веома важно пред предстојеће сусрете које ће председник Вучић имати са специјалним изаслаником Европске уније, али пре свега 27. јуна у Вашингтону на основу најновије иницијативе специјалног изасланика САД за дијалог Косова и Србије Ричард Гренел.

 

Извор: rs.sputniknews.com

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ