Свет

Ово ће се дуго препричавати: Трећи светски рат је одавно почео, ви тога нисте СВЕСНИ !

Сукоб у Сирији је минијатурни модел трећег светског рата који се води посредно, рекао је у интервјуу РТ сиријски лидер Башар Асад.

Асад није искључио да нафта може бити један од фактора почетка рата у Сирији.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Не заборављајте да САД воде рат против читавог света. Овде се ради о тектонским покретима и „земљотресима“. Стари светски поредак који је настао након Другог светског рата је застарео, посебно након распада Совјетског Савеза. Модел монополарног света више не функционише. Издваја се низ сила у успону као што су Русија и Кина, Индија и остале – рекао је он.

Међутим, како је нагласио председник, САД никога не признају за партнера у светском лидерству, чак ни Велику Британију, Француску и остале велике државе.

САД не признају партнере и зато воде борбу. Рат у Сирији је минијатурни модел трећег светског рата који се воде посредно – додао је он.

Рат за опстанак
– Америчка политика у целини се заснива на методама покушаја и грешака. Они су ушли у Авганистан и ништа се није десило. Ушли су у Ирак – ништа се није десило. Почели су да улазе у друге државе, али на друге начине. Променили су своје приступе – рекао је сиријски председник.

Према речима Асада, САД су сигурне да воде рат на опстанак због губитка хегемоније.

– Проблем САД је у томе да, са њихове тачке гледишта, они воде рат за преживљавање, пошто губе своју хегемонију. Они су одлучили да се боре против Русије, Ирана, Сирије – са свима ко каже „не“. Чак против својих савезника, западних држава, ако оне кажу „не“. Они су спремни да се боре против њих. Нјима су потребни „инструктори“ – додао је шеф Владе.

Пљачка нафтних поља
САД се баве пљачком нафтних поља у Сирији, што представља флагрантни пример америчке политике, сматра Асад.

– Огорчени смо, цео сиријски народ је огорчен.То је заиста пљачка. Међутим, то нема везе ни са међународним поретком, ни међународним правом. Та појава, да искрено кажем, није нова и тиче се не само ратног времена – изјавио је Асад.

Асад је подсетио да су Американци увек желели да на неки начин друге пљачкају, отимајући им, не само нафту, новац и уопште финансијске ресурсе, већ и право – како политичко, тако и све остало.

Он је изјавио и да је састанак са председником Турске Реџепом Тајипом Ердоганом неумесан.

– Тешко да онај ко окупира твоју територију, може бити пожељан саговорник – рекао је Асад.

Извор: Srbijadanas.com

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ