Русија

ПУТИНОВ ДОКТОР ИЗНЕО ЈЕЗИВЕ ТВРДЊЕ: Корона вирус је генерална проба за БИОЛОШКИ РАТ

Епидемија коронавируса у ствари је генерална проба за биолошки рат, тврди руски доктор Леонид Рошаљ, председник националне медицинске коморе те земље, човек у којег огромно поверење има и сам Владимир Путин.

Како тврди овај чувени експерт, циљ оних који су међу људе пустили КОВИД-19 је да се испита колико је светски здравствени систем спреман за сличне изазове. Та сазнања биће касније коришћена у масовном биолошком рату који ће бити покренут.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Ова тренутна ситуација је фактички проба биолошког рата. Овде се тренутно ради само о томе, а не о нуклеарном рату ни о тероризму. Питање је колико је светски здравствени систем спреман на све ово и колико смо ми спремни за то. Морамо бити довољно разумни – изјавио је Рошаљ за ТВ канал Русија 24.

МОЈ СТАВ

Јакша Шћекић спољнополитички аналитичар:

„Биолошки рат није јер вирус није направљен у лабораторији. Центар моћи се тренутно сели на исток, Кина савршено користи ‘респиратор дипломатију’.“

КИНЕЗИ ОПТУЖУЈУ

Он, ипак, није именовао ко би могао да стоји иза свега, мада је, с обзиром на то да се ради о руском стручњаку, логично претпоставити да прстом упире ка западним силама, пре свега Америци.

Руски доктор ни издалека није једини који је изнео теорију о биолошком рату. Портпарол кинеског министарства иностраних послова Лиђијан Жао тражио је од америчких власти да признају да скривају порекло коронавируса, тврдећи да је та инфекција донета у Вухан преко војске САД.

Путин: Ово ће потрајати мање од два-три месеца

Руски председник Владимир Путин изјавио је јуче да се нада да ће се ситуација са коронавирусом побољшати и раније него за два-три месеца.

– Поједине земље кажу да ће рат, а тако га зову, против вируса дуго трајати, али сигурно ћемо изаћи из ове ситуације и много раније – поручио је Путин.

Он је тако одговорио на запажање једног од учесника састанка да би криза могла да траје од два до три месеца.

– Ова прогноза уопште не изгледа лоше – рекао је Путин уз осмех.

Заговорника оваквих теза има и у региону, па тако професор на загребачком економском факултету Иван Ловриновић тврди да је на делу биолошки рат који има јасне економске циљеве, а да је све то покривено пандемијом коронавируса, уз велику медијску пропаганду.

– Циљ је јасан, ставити изабране земље у карантин, смањити производњу и тиме покренути ланац слабости, који води у рецесију и немогућност плаћања дугова – тврди Ловриновић и додаје да је у првом таласу вирус напао Кинезе, а у другом Италијане.

Аналитичар Зоран Спасић у изјави за Српски телеграф слаже се да ово наликује биолошком рату:

– Поново, као и после Другог светског рата, имамо промену равнотежа снага на светској политичкој сцени. Највише је на удару ЕУ, која по завршетку кризе, врло је могуће, неће опстати у овим границама.

Леонид Рошаљ
* рођен 27. априла 1933. у Ливнију, у Уралској области

* угледни педијатар, стручњак Светске здравствене организације

* председник националне медицинске коморе Русије

* човек у ког Путин има огромно поверење

* члан комисије за људска права председника Русије

* има звање професора, аутор је више од 200 научних радова и седам књига

* 1988. организовао специјалне медицинске тимове за помоћ деци погођеној ратовима и катастрофама

* лекари његовог тима спасли на хиљаде малишана током ратних дејстава у бившој Југославији, Израелу, Чеченији…

ИСУВИШЕ ОПАСНО

Према речима потпуковника војне обавештајне службе у пензији Љубана Карана, биолошки рат као основни облик ратовања никада у историји није вођен јер се на време схватило да је исувише опасан. Ипак…

– Верујем да данас постоје мозгови који смишљају и проналазе нове облике специјалног рата. Тако су могли да се одлуче за неку специјалну операцију, верујући да ће она да остане локалног значаја, али да ће ослабити противника у многим областима. Могуће је да је у ту сврху употребљен коронавирус јер су опасност од њега и највећи стручњаци у почетку потцењивали – објашњава Каран.

Неко је, истиче, можда направио стравично погрешну процену, која ће и њега скупо коштати.

– Ова пандемија је суров доказ да је забрана развоја, производње и складиштења биолошког оружја више него оправдана – закључује Каран.

Биолошко оружје

– користи се за масовно уништење

– делује путем патогених микроорганизама (бактерија, вируса, токсина или других организама, који изазивају болести)

– циљ је убијање, онеспособљавање или нарушавање борбене способности или економије неке земље

– производња и складиштење биолошког оружја забрањени су конвенцијом о биолошком оружју, коју је потписало више од 100 држава

Извор: Република

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ