Свет

СТИГЛО СТРАВИЧНО УПОЗОРЕЊЕ! Ако наставимо овако у будућности неће бити питање да ли ће бити следећа епидемија, већ када ће бити

Пандемија новог корона вируса неће бити последња која ће узроковати проблем човечанству ако наставимо да игноришемо везе између инфективних болести и уништавања природе, упозорили су стручњаци.

„Потпуно сам сигуран да ће бити још више болести попут ове у будућности ако наставимо са праксом уништавања природе, сечом шума и хватањем дивљих животиња – истакао је за “Индепендент” еколог др Енрик Сала.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Нови корона вирус Ковид-19 прешао је, како се сматра, са животиња на људе на пијаци морске хране у Вухану у Кини крајем децембра. Кинески истраживачи сугеришу да су сисари панголини вероватни извор новог вируса. Кина је од тада издала забрану конзумирања и држања дивљих животиња и затварање пијаца на којима се продају. Међутим, еколози су издали шире упозорење, да људско уништавање различитих екосистема доводи људе у ближи контакт са дивљим животињама него икад пре.

Дејвид Квамен, аутор бестселера “Спилловер: Анимал Инфецтионс анд тхе Неxт Хуман Пандемиц”, рекао је да сечом прашума и урбанизацијом изолованих места, те убијањем и ловом дивљих животиња излажемо сами себе вирусима као што је Ковид-19.

– Кад уништите стари амбар, прашина лети около. Кад уништите тропску шуму, лете вируси – истакао је Квамен, додајући да је такво уништавање прилика за непознате вирусе да пређу на људе.

Др Самјуел Мајерс, научник харвардског Одељења за околину и здравље и директор Удружења планетарног здравља, истакао је да су дивље животиње огромни резервоари патогена, а да многима од њих још нисмо били изложени. Патогени који се преносе са животиња на људе рачунају се за више од 17 одсто свих инфективних обољења и узрокују преко 700.000 смрти годишње, подаци су Светске здравствене организације. Чак 30 нових инфективних болести појавило се педесетих година, а до осамдесетих се тај број утростручио, указује “Индепендент”.

– Сматра се да је епидемија ХИВ-а и еболе потекла од једења меса дивљих животиња, а да су МЕРС и САРС дошли са пијаца на којима их продају. На пијацама у Вухану, на пример, био је невероватан број егзотичних врста у кавезима – истакао је Мајерс, додајући да је у питању комбинација људског еколошког отиска и глобализације.

– Једном кад патоген пређе са животиње на људе, има капацитет да се шири глобусом веома брзо са авиосаобраћајем.

Др Сала је указао да владе имају кључну улогу у постављању правила која штите природу и регулишу или бране трговину дивљим животињама.

– И компаније могу помоћи. Свет већ производи довољно хране за 10 милијарди људи, само што трећину протраћимо – каже Сала.

Борба против климатских промена је кључна јер раст глобалне температуре ствара повољније услове за ширење болести. Губитком биодиверзитета и растућом светском популацијом – која ће до 2050. бројати око 9,7 милијарди људи – те губитак извора хране, питање није да ли ће доћи до следеће пандемије већ када, упозоравају стручњаци.

– Ако ставимо Ковид-19 под контролу, можемо бити срећни што су људи успели у томе. Али, пет минута након што прославимо, треба да размишљамо о следећој епидемији – истакао је Квамен.

Према најновијим подацима портала Wорлдофметерс.инфо, у свету има 392.336 оболелих од новог корона вируса, 17.147 смртни случајева, а опорављених 103.393.

Извор: Блиц.рс

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ