Србија

ШОКАНТНО! Овај човек је постављен за главног преговарача у дијалогу Београда и Приштине! СРБИМА СЕ ОВО НИМАЛО НЕЋЕ СВИДЕТИ!

Фото_: јутјуб

Председник привремених приштинских институција Хашим Тачи представљаће Приштину у преговорима са Београдом, одлучено је данас приликом усвајања новог програма владе у Приштини, преноси „Коха диторе“.

Тачију, који је виђен као „кум“ формирања нове извршне власти, како се додаје у тексту приштинске „Кохе“, ова улога је додељена у данас усвојеном програму владе.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Странке у дијалогу које преговарају биће влада која одговара скупштини, док председник представља земљу на основу уставних надлежности – наводи се у седмом поглављу програма владе, које се односи на дијалог Београда и Приштине.

Документ у који је „Коха“ имала увид, садржи укупно 58 страна и само у овој тачки се помиње улога председника привремених приштинских институција.

У документу у којем су зацртане смернице нове владе, стоји да се неће прихватити као решење опција „корекција граница“, преноси Косово онлајн.

На основу тог програма, пре почетка дијалога биће припремљена платформа за овај процес, која ће прецизирати циљеве који треба да се постигну коначним споразумом, питања која треба укључити, као и извештавање и транспарентност током процеса постизања споразума.

Међутим, тзв. косовски премијер Авдулах Хоти рекао је вечерас да би према тзв. Уставу Косова дијалог са Србијом требало да води влада, односно шеф владе, преноси Зери.

– Оно што ћу урадити је да применим приступ несукобљавања са другим институцијама, већ приступ сарадње да бих све укључио у овај процес. Међутим, терет ће пасти на владу, на ову владајућу коалицију. Обратићемо се опозцији да видимо како се они могу укључити. Све параламентарне странке требало би да буду укључене у овај процес, али само на основу уставних и парламентарних механизама који свима дају право да се придруже у овом пороцесу, па и опозицији – рекао је он.

Хоти је искључио могућност да тзв. председник Косова Хашим Тачи води дијалог са Србијом.

– У том погледу, Скупштина ће играти кључну улогу, преко постојећих парламентарних механизама, разних парламентарних одбора или стварањем нових парламентарних механизама, где опет опозиција има главну реч у надгледању процеса. Оно што уверавам опозицију и грађане јесте да ће се процес водити само на уставној основи и уз потпуну транспарентност – поручио је Хоти.

То није процес који се тиче само владајуће коалиције, већ целокупног политичког спектра и свих грађана Косова, навео је он.

Стога размишљамо о разним уставним механизмима, тако да све странке буду укључене у процес и постигнемо споразум који може бити ратификован у Скупштини Косова, поручио је тзв. косовски премијер.

Извор: Srbijadanas.com

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ