Србија

СКАНДАЛОЗНА ОДЛУКА ЧАЧАНСКОГ ЈКП „ГРАДСКО ЗЕЛЕНИЛО“! Покојнике исељавају из гробова, јер им је истекао рок

Обавештења „истекао рок почивања за следећа гробна места“ са списком гробних места и покојника који је у медијима дало ЈКП „Градско Зеленило“ из Чачака шокирало је родбину преминулих, али и грађане широм државе.

Иако се простире на 36 хектара, ово гробље и даље нема довољно места за све покојнике, а додатни проблем представљају људи који дугују новац за своје покојнике и одржавање гробних места па постоји бојазан од њиховог урушавања.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Драгица Јуковић, технички директор ЈКП Градско зеленило Чачак каже да по закону они имају право да посмртне остатке пребаце у заједничка гробна места у случају да породице преминулих не продуже закуп.

„Јако мали број људи са списка се јавило. Углавном се распитују преко телефона, али још увек траје законски рок од 60 дана. Ми очекујемо да ћемо тада имати конкретне резултате објављеног огласа“, наводи она.

Термин „вечна кућа“ и почивање у миру овде су мало изгубили смисао. Јер ће они за које нико није платио гробно место, морати да се иселе из својих вечних кућа.

По Закону, ископавање покојника и премештање у масовну гробницу је сасвим легитимно.

„Закон о сахрањивању и гробљима регулише да кад истекне десет година ми шаљемо обавештења и годишње опомене да истиче закуп, највећи број корисника сасвим нормално продужава тај закуп. Цена је стварно симболична, што се тиче Градског зеленила, оно кад мислимо да нема директних наследника или да су се одселили, знамо да пуно наших становника живи у иностранству, али се надамо да ћемо их наћи и да неће бити измештања покојника у масовну гробницу“, наводи Драгица.

Иначе, број људи који ће бити премештени у масовну гробницу уколико се не пронађу сродници биће око 50,60 душа.

Чачани увелико негодују због ове одлуке јавног предузећа.

Извор: Курир.рс

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ