Регион

СКАНДАЛ! Регион на ногама! Ђукановић ударио на Србију и цркву, оптужио СПЦ да негује клерофашизам, а Србе да су деструктивни народ!

Председник Црне Горе Мило Ђукановић успео је да надјача сам себе у антисрпској политици, па је на једном међународном форуму оптужио Српску православну цркву за клерикални фашизам, а Србију означио као извор нестабилности и деструктивности у региону. Ђукановић је, пре него што је постао политичка штеточина, све у каријери постигао захваљујући српству, Косову, Србији и СПЦ, оцењују саговорници Курира.

Кратко памћење

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ђукановић је на конференцији „Западни Балкан: Кључни део слагалице европске безбедности“ у Словачкој изјавио да се Србија никад није помирила са чињеницом да је Црна Гора независна и да на њу гледа као део српског света.

– То је традиционалан однос у ком Србија није прихватила независност Црне Горе. Улога Србије у региону је потенцијално деструктивна зато што се Србија вратила политикама из раних деведесетих – рекао Ђукановић, који је очигледно заборавио да је управо он био Милошевићева сенка током деведесетих.

Он се у Словачкој пред странцима хвалио и како Црна Гора није учествовала у ратовима деведесетих и да је примила 120.000 избеглица на своју територију. Курир је недавно писао о Ђукановићевој несумњиво активној улози у рату у БиХ и срамним одлукама да неке избеглице из БиХ депортује из Црне Горе. Ђукановић је пред странцима био изузетно жесток према СПЦ.

– Имамо веома озбиљан деформитет, а то је да је СПЦ постала политички актер у Црној Гори. Постали су носиоци веома ретроградне идеологије. Нажалост, видим ту нешто веома слично клерикалном национализму, па чак и клерикалном фашизму. Имам веома свеже сећање на деведесете, када је српска црква стигла пре војске. Ишли су истом путањом: прво црква, па војска и, на крају, одговорни су за геноцид у Сребреници. Црква је опасно оруђе у рукама ретроградног национализма и треба да усмеримо политичку одговорност и пажњу на њих ако желимо да отклонимо деструктивне силе, опасне за мир и стабилност на западном Балкану – изјавио је Ђукановић.

Издајничка палета

Председник Нове српске демократије Андрија Мандић каже за Курир да такве поруке може да шаље само огољени издајник.

– Све што је најбоље и најважније постигао у својој каријери, пре него што је кренуо путем издаје, Мило Ђукановић је постигао захваљујући српству, Косову, Србији и СПЦ. А када је одлучио да више не буде један од нас и кад је променио страну и почео да служи српским непријатељима, од тада па до данас он не престаје да се брука. Ово је само још једна од његових прича из веома разнородне издајничке палете која му је предата још давне 1997. да се ње строго придржава. Коментарисали смо за ових двадесетак година много сличних изјава, али је наша предност што смо га ми, српски народ у Црној Гори, одавно препознали, али нажалост, многи наши сународници изван Црне Горе нису, па им можда ово звучи као изненађење – поручио је наш саговорник.

Председник Скупштине Србије Ивица Дачић поручио је Ђукановићу да лажима о Србији само доказује да је велика политичка штеточина.

– Нико не прети Црној Гори, а поготово не Србија. Није Србија водила антицрногорску политику, већ је Црна Гора водила антисрпску политику. Најбољи доказ за то је ово његово срамно излагање пред међународном публиком – изјавио је Дачић за наш лист.

 

 

 

 

 

 

Извор: Курир.рс

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ