Регион

НИЈЕ ДОБРО! Грчка се спрема да призна тзв. Косово?

Учестали састанци грчких званичника са Албанцима из јужне српске покрајине навеле су многе да се запитају да ли је на помолу признање независности Косова.

Интеракције између Приштине и Атине су постале све чешће у првој половини ове године. Премијер тзв. Косова Аљбин Курти је прошле недеље био у посети Грчкој, где га је примио премијер Киријакос Мицотакис, након чега је уследио низ међусобних посета.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

На листи људи са којима се сусрео Курти је министар одбране Грчке Алексис Ципрас, пише Клариса Фетаху за Приштина инсајт.

Ово ширење билатералних односа навело је многе да се запитају да ли је Грчка близу формалног признања приштинских власти, након дужег низа година у којима се Атина постављала неутрално и одржавала статус кво.

Раније је Атина чврсто стајала на становишту да је, као чланица ЕУ, отворена за признавање независности тзв. Косова тек након закључења споразума о нормализацији са Србијом, до кога није дошло, и мало је вероватно да ће доћи.

У јуну ове године је министар спољних послова Грчке Никос Дендиас посетио Приштину, што је друга посета за мање од годину дана. Дендиас је тада изразио спремност да помогне тзв. Косову у процесу либерализације визног режима. После те посете је Канцеларија за економске и комерцијалне послове тзв. Косова у Атини унапређена у Канцеларију за интересе, која поред економске сарадње укључује и развој политичких односа.

Грчка се до сада држала међународног права по питању независности тзв. Косова пре свега због положаја Северног Кипра, који је окупиран седамдесетих година и успостављен као независна држава од стране Турске.

Ипак, чини се да то неће представљати велику препреку Атини ако се заиста покаже да жели успостављање званичних односа са тзв. Косовом.

У прошлости је грчко гласање омогућило да се тзв. Косово придружи Светској банци, Европској банци за обнову и развој и другим међународним економским институцијама, укључујући Међународни монетарни фонд и Банку за развој Савета Европе. Грчка такође учествује у ЕУЛЕКС-у и НАТО мисији КФОР-а.

У суштини, у овом тренутку Атина и Приштина сарађују у скоро свим областима, а преостало је још само грчко признање тзв. Косова да се учврсте дипломатске везе.

 

 

 

 

 

 

Извор: Б92

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ