Србија

ПРВА РЕАКЦИЈА СРБИЈЕ! Хитно се огласила премијерка Брнабић: „Биће великих проблема“

Валентин Инцко ће одлуком да забрани негирање геноцида у БиХ изложити све људе у РС и званичнике Српске још већем притиску, каже председница Владе Ана Брнабић.

Премијерка Ана Брнабић оценила је као лошу вест одлуку одлазећег високог представника међународне заједнице у БиХ Валентина Инцка да наметне забрану негирања геноцида и оценила да ће то још више удаљити Сарајево и Федерацију од РС и ставова Српске.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Мислим да је лоша политичка одлука“, рекла је Брнабићева у интервјуу за Танјуг, поводом одлуке Инцка да наметне допуне Кривичног закона Босне и Херцеговине, којима се забрањује и кажњава негирање геноцида и додала да то само додатно компликује ситуацију у тој земљи.

Према њеним речима, том одлуком Инцко ће изложити све људе у РС и званичнике Српске још већем притиску и додала да је он ту одлуку донео сада јер одлази, а и зато што је желео да остави то као свој споменик, легат без обзира шта ће одлука донети БиХ.

„Мислим да је непромишљена и неодговорна одлука, посебно зато што она предвиђа и казну затвора посебно за представнике институција“, нагласила је председница Владе.

Рекла је да је то нешто што ће направити велики проблем.

„Надам се да нисам у праву, али мислим да је неодговорно да доносите тако важне законе да нисте разговарали са конститутивним народима“, указала је Брнабићева.

Брнабићева је истакла да се на другој страни Србији спрочитава ако изврши измену једног члана закона без јавне расправе, а овде је извршено нешто без икакве јавне расправе.

Та одлука је, сматра, понижење за све који живе у БиХ.

„То грађани БиХ нису заслужили, није и не сме бити демократска норма“, поручила је Брнабићева.

Поводом ове одлуке Инцка огласио се и српски члан Председништва БиХ Милорад Додик, који је рекао да Република Српска одбацује одлуку Инцка и да је „типичан србомрзац“.

 

Извор: Танјуг

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ