Идвајамо Православље

СУТРА ЈЕ СВЕТИ СВЕШТЕНОМУЧЕНИК КЛИМЕНТ АНКИРСКИ: Никако не радите ово

Српска православна црква и њени верници сутра славе Светог свештеномученика Климента Анкирског.

Рођен 258. године, у граду Анкири од оца незнабошца и мајке хришћанке. Његова благочестива мајка Ефросинија прорече своме сину мученичку смрт и остави овај свет када Клименту беше дванаест година.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Њена другарица Софија узме Климента у своју кућу као сина, и поможе његово васпитавање у хришћанском духу. Толико беше Климент прочувен због свог добродетељног живота да би изабран за епископа анкирског у двадесетој години свога живота.

У младим годинама он је стекао старческу мудрост, и великом уздржљивошћу укротио и победио своје тело. Хранио се само хлебом и зељем, и ништа није јео заклано и крвно.

У време Диоклецијана би мучен тако страшно „како никад нико од постања света”. Провео је двадесет осам година на мукама и по тамницама и једанаест разних мучитеља истјазаваху га и мучаху.

Када га једном удараху по лицу, пљуваху и зубе му кршаху, он довикну мучитељу Доментијану: „Почаст ми чиниш, о Доментијане, а не мучиш ме, јер и Господу мојему Исусу Христу уста бејаху тако бијена и образи шамарани, па, гле, и ја недостојни сада се тога удостојих!”

Када би доведен пред цара Диоклецијана у Рим, цар постави на једну страну разна оруђа за мучење а на другу дарове, одликовања, одела, новце – све што цар може даривати, па онда рече Клименту да бира.

Мученик Христов с презрењем погледа на сва блага царева, па изабра оруђа за мучење. И би мучен неисказано: комад по комад меса откидан му је с тела, тако да су се кости белеле испод меса. Најзад би посечен од војника, 312. године у цркви у Анкири, када као архијереј служаше службу Божју.

Да не би даље ширио веру Христову, Климент би осуђен на смрт и утопљен у море с каменом о врату, у сто првој године. Мошти његове чудотворне извађене су из мора тек у време светих Кирила и Методија

Чудеса светог Климента су безбројна.

Зато што је велики део свог мученичког живота провео у затвору и мучењу, у неким крајевима Србије верује се да на сутрашњи празник нико не би требало да дира ножеве и остале оштре предмете како не би “повређивао” ране Светог Климента. Такође, иако сутра није црвено слово, требало би избегавати тежак, физички рад и сређивање дома већ дан провести са породицом и пријатељима и на овај начин прославити успомену на живот и велика дела Свештеномученика Климента.

Беседа на сутрашњи дан говори о ангелском стању светитеља:

А који се удостоје добити онај свет, више не могу умрети, јер су као анђели.

Тако говори онај који зна и који га је видео. Шта има да сумњамо више браћо?

Ово сведочанство је јасно као летње поподне и драгоценије од свих блага на овом свету, а то је сведочанство да они који се удостоје онога света и васкрсења више не могу умрети, већ су бесмртни као и Анђели Божији.

 

Извор: pravoslavnisvet.wordpress.com / Србија јавља

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ