Идвајамо Регион

ВЕЛИКИ ПОЖАР: Гори 100 тона хемикалија, мештанима забрањено да излазе напоље

Мештанима тетовског села Фалише забрањено је да отварају прозоре и излазе из својих домова, као и да се крећу у кругу од два километара од фабрике боја и лакова „Еуроком“ у којој је избио пожар и гори око 100 тона хемикалија.

Надлежни су упозорили на енормну загађеност ваздуха, а директор фабрике Стојанче Ангелов тражио је од Министарства животне средине да пошаље мобилну станицу за мерење загађења, али су из Министарства добили одговор да је немају.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Због високе температуре постоји опасност да се уруши цела зграда. Грађанима је забрањено кретање овде. Апелујем на њих да уопште не излазе из кућа ако за то немају потребе. Не зна се колика је загађеност, али има много хемикалија “, рекао је Ангелов.

Центар за јавно здравље ће у наредном периоду обавити испитивање воде и земљишта.

„Наша препорука је да нема потребе да будемо на овом месту јер тренутно имамо угљен-моноксид, угљен-диоксид, диоксине и друге штетне материје у ваздух у кругу од два километра.

Људима се саветује да остану у својим домовима и да не излазе без потребе. У наредном периоду биће извршена испитивања воде и земљишта како би се утврдило да ли има загађења“, рекао је др Ратко Давидовски из Центра за јавно здравље Тетово.

Пожар се, након што је прогутао скоро цео магацин и продајну халу „Еурокома“, на површини од 1.000 квадратних метара, ставља под контролу.

Пожар гасе ватрогасне јединице Тетова заједно са колегама из Куманова, Велеса, Скопља и Гостивара. Они су успешно спречили да се ватра прошири на суседне објекте, пренели су скопски медији.

Извор: Танјуг

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ