Свет

СТРАВИЧНО УПОЗОРЕЊЕ НАЈБОГАТИЈЕГ КИНЕЗА НА СВЕТУ: У трговинском РАТУ Америке и Кине многи би могли да страдају!

Суоснивач кинеске платформе за онлајн трговину Алибабе, Џек Ма, упутио је данас озбиљно упозорење у вези са трговинским ратом између САД и Кине, који ће, како наглашава, потрајати и имати веће последице него што већина људи мисли.

Председник компаније Алибаба каже да би спор могао потрајати 20 година, и опстати и после председничког мандата Доналда Трампа, јер се две највеће економске силе на свету боре за глобалну превласт.

Кина, према његовим речима, треба да ојача своју економију како би се ухватила у коштац са конфликтом и преоријентисала са трговинских односа са САД на трговинске односе са регионима попут југоисточне Азије и Африке.

„Краткорочно гледано, пословне заједнице у Кини, у Сједињеним Америчким Државама и у Европи ће бити у невољи“, изјавио је Ма на конференцији у Хангџоу.

Његов коментар долази само неколико сати након што је Кина обећала да ће одговорити узвратним мерама на најављене нове тарифе САД-а на увоз кинеске робе у вредности од око 200 милијарди долара.

Ма је навео и да ће његова компанија трпети последице растућих трговинских тензија, али и да ће ова „траума“ пружити неслућене могућности оним компанијама које буду способне да их искористе.

 

Извор: Kurir.rs/ Tanjug

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ