Идвајамо Свет

ОПАСНЕ ИГРЕ! Украјински Ф-16 полетаће из Румуније, прелетати Молдавију, и тући руске циљеве у Украјини!

Молдавски Телеграм канали пишу да се званични Кишињев, којег представља председница Маја Санду, спрема да дозволи америчким борбеним авионима Ф-16, које је добила Украјина, да лете из Румуније преко њене територије како би ударили руску војску.

Наводно су у току преговори чији је смисао да се нађе база у Румунији одакле ће полетати украјински авиони, потом летети кроз Молдавију, па ударати по Оружаним снагама Русије, а затим се враћати назад преко Молдавије опет до Румуније.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Између лидера наших држава, госпође председнице Републике Молдавије Маје Санду и председника Украјине Владимира Зеленског постигнути су фундаментални договори у погледу могућности да Украјина користи ваздушни простор Републике Молдавије – наводи се у тексту писма украјинског министра спољних послова Дмитрија Кулебе које је он послао молдавском колеги Николају Попескуу.

Руски војни експерт Дмитриј Плотников истиче да над територијом Украјине тренутно дејствују само руски јуришници или стратешка авијација. Из руских база се лансирају крстареће ракете. Због тога се над Украјином не воде ваздушне борбе, пошто тамо делује моћан ПВО систем.

Када не би било ових система, додаје он, било би могуће безбедно улетети дубоко у Украјину и нанети ударе на упоришта, штабове и војну инфраструктуру Русије. Међутим, то се не дешава управо због моћне ПВО. Европско-амерички системи који су достављени Украјини, с друге стране, нису у стању да пресрећу Кинжале или друге руске ракете.

Јасно је, дакле, да су украјинском ратном ваздухопловству амерички авиони Ф-16 потребни само као носачи крстарећих ракета ваздух-земља и ваздух-ваздух. Тешко да су способни за директне ваздушне борбе са руском авијацијом. Исто важи и за Молдавију! Нема говора о било каквим ваздушним борбама на њеној територији, истиче Плотников.

С друге стране, ако заиста ловци Ф-16 украјинског ратног ваздухопловства полете са територије Румуније и ударе на територију Руске Федерације, онда ће то бити озбиљан разлог за објаву рата. Румунски аеродроми ће постати легитимна мета за ударе руске војске, а влада Молдавије требало би да зна да их кијевски режим намешта – јасан је руски експерт.

Извор: Правда

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ