Идвајамо Регион

ОРБАН ЗАТРЕСАО ЕВРОПУ: Мађарска се спрема за рат

Мађарска се, према речима Виктора Орбана, спрема за рат, забринуто пише бриселски „Политико”.

„Морамо се увући дубље, заузети позиције, окупити савезнике и поправити Европску унију. Није довољно да смо бесни. Морамо да преузмемо Брисел”, поручио је премијер Мађарске у интервјуу крајем прошле године.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Орбан је нова врста евроскептика, он не жели да напусти блок, већ жели да га преобликује и стави свој печат на, између осталог, политику подршке Украјини, али и питања породице, климатских промена и миграција.

Премијер Мађарске је, у тренутку у ком се припрема да преузме ротирајуће председавање блоком у јулу, уложио новац и ресурсе у Брисел, развијајући инфраструктуру која ће обликовати разговоре у главном граду ЕУ. Мађарска ће, подсећа „Политико”, преузети председавање ЕУ након избора за Европски парламент у јуну, на којима се предвиђа значајан пораст деснице.

„Ако желимо да задржимо слободу и суверенитет Мађарске, морамо да окупирамо Брисел и унесемо промене у Европску унију”, изјавио је Орбан на митингу у Будимпешти поводом обележавања Дана државности Мађарске 15. марта.

За идеолошку климу у држави веома је заслужан Колегијум Матијас Корвин, истраживачки центар који подржава Орбан. Институт је отворио филијалу у Бриселу 2022. године, и нуди „недвосмислено конзервативан поглед на питања ЕУ”, настојећи да уздрма узак круг бриселских тинк-тенкова.

Филијала у Бриселу, са око 20 запослених, изданак је приватно финансиране образовне фондације са седиштем у Будимпешти, којој је мађарска држава доделила 1,4 милијарде евра током ковид пандемије, управо у тренутку у ком је „заврнула” финансирање појединим академским организацијама у земљи, укључујући Централноевропски универзитет који подржава Џорџ Сорош.

Организација даје деци, често сиромашног порекла, стипендије за похађање центара широм Мађарске, где учествују у ваннаставним активностима и предавањима, пише бриселски портал наводећи да је то део стратегије да се образује следећа генерација мађарске интелектуалне елите и будућих лидера.

Западни Балкан, не Украјина

Дакле, шта Орбан жели, пита се „Политико”. Већину времена омета помоћ Кијеву и бори се против ЕУ бирократије, миграната и ЛГБТ агенде.

Оно што не ради јесте предлагање да Мађарска напусти ЕУ. Орбан и његови савезници уместо тога инсистирају на томе да блок мора преобликовати тако да се више моћи да националним владама (суверенитет, како кажу мађарски званичници), а мање институцијама у Бриселу.

Бриселски портал затим подсећа да је прави пример за такву политику то што је Орбан много пута блокирао и уложио вето на одлуке „од санкција Русији до става ЕУ о глобалном опорезивању до финансирања Украјине”.

Министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто рекао је да ће питање миграција бити у фокусу председавања земље, наводећи да је „потребна оштра политичка промена у Бриселу како Европска унија не би привлачила, већ зауставила илегалне мигранте”.

Други приоритет биће проширење, али под условима Мађарске. Будимпешта ће се фокусирати на Западни Балкан, а не на Украјину, будући да се активно противи њеном уласку, пише бриселски портал.

Значајно је и оно што ће Мађарска изоставити са листе приоритета. Будући да је Орбан искористио недавне протесте пољопривредника као знак народног незадовољства зеленом политиком Брисела, званичници ЕУ не очекују да ће током мађарског мандата бити стављен нагласак на климу.

У свом годишњем обраћању у мађарском парламенту у фебруару, Орбан је истакао да ће се председавање Мађарске ЕУ преклапати са председничким изборима у САД.

„Учините Европу поново великом! Тамо МАГА, овамо МЕГА! Праву промену може донети нова европска десница, чији смо део и ми Мађари. Доле Брисел. Живела Европа!”, закључио је Орбан, преноси РТ Балкан.

Извор: Политика

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ