Србија

ОГЛАСИЛА СЕ ЗОРАНА МИХАЈЛОВИЋ! Последњи покушаји силовања девојчица су упозорење! Ево шта се дешава!

“Последњих дана сведоци смо неколико покушаја силовања малолетних девојчица и то од стране малолетних младића, и то је нешто што ме као мајку и жену дубоко потреса и наводи на закључак да са младима морамо много више да радимо како бисмо насиље спречили”, изјавила је данас потпредседница Владе Србије и председница Координационог тела за родну равноправност, проф. др Зорана Михајловић.

Она је истакла да бројна истраживања показују да млади људи не препознају све облике насиља, те да постоји разлика како младићи и девојке виде и доживљавају насиље.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

“Ако сваки четврти младић верује да један шамар није насиље, а свака трећа млада особа у Србији, без обзира на пол, сматра да је девојка која носи кратку сукњу и уску мајицу “сама крива” ако је неко нападне или пак податак да је сексуално узнемиравање прихватљиво као део шале и одрастања код четвртине младића, онда је то озбиљан сигнал да са младим људима мора више да се ради”, рекла је Михајловићева.

Потпредседница Владе додала је да у светлу последњих дешавања када су две девојчице умало силоване од стране малолетних момака, родна равноправност мора да се уведе као тема у вртиће и школе и да се са дечацима и девојчицама о томе више говори.

“Ако желимо да живимо у развијеном друштву, ослобођеном од насиља, морамо више да радимо са најмлађима. Да их научимо да препознају шта је све насиље, а да су увреде, вулгарни коментари, сексуално узнемиравање, пошалице и шамари неприхватљиво понашање. Да науче да више поштују једни друге и брину једни о другима”, рекла је Михајловићева.

Потпредседница Владе позвала је све надлежне институције да реагују, али и грађане и грађанке Србије, да не окрећу главу пред насиљем, јер овако нешто може да се деси свакоме – нашим ћеркама, сестрама, пријатељицама.

 

Извор: Еспресо.рс/РИНА

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ