Идвајамо Свет

ЦЕО СВЕТ ЈЕ СТРЕПЕО ОД ОВОГА: Лукашенко најавио најгори могући сценарио

Белоруски лидер је коментарисао да је Вашингтон интензивирао рад на провери спремности за примену компоненти нуклеарне тријаде и њихове модернизације

Украјина ће ускоро престати да постоји, ако не пристане на преговоре, изјавио је белоруски председник Александар Лукашенко на седници Народне скупштине Белорусије.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Додао је да је сада најбоља ситуација за закључивање мира у Украјини, јер уколико Кијев сада не почне да преговара, изгубиће државност.

Што се тиче фронта у Украјини, он каже да jе тренутно пат ситуација и створили су се услови за мировне преговоре.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Лукашенко је оценио да би споразуми који су постигнути на преговорима у Истанбулу прошле године, могли постати полазна тачка за преговоре.

Формула мира Зеленског нереална

Рекао је да је „формула Зеленског“ о наводном миру нереална, и да Русија неће напустити нове регионе.

Осврнувши се на још један пакет помоћи САД Кијеву, белоруски лидер је истакао да је америчка помоћ од 60 милијарди долара за рат у Украјини најважнији фактор ескалације.

„Запад је претворио Кијев у наркомана кога држи на кратком ланцу обећањима о новом оружју и финансирању“, истакао је Лукашенко.

Према његовим речима, Оружаним снагама Украјине не недостаје само муниција, већ и људство.

Он је истакао да је САД морале да пошаљу тај новац Кијеву, јер је то шанса да ослабе Москву и Минск.

„Зато ће им доставити ракете и остало. Али, недостаје им људство. Људи беже од рата“, нагласио је.

О ширењу НАТО-а

Лукашенко је рекао да очекује даље ширење НАТО-а, пошто Вашингтон и Брисел настављају да формирају појас непријатељских држава око Русије и Белорусије, као и да је план Запада у овом региону све гори.

„Американци су успели да формирају слику непријатеља у лику Москве, а Вашингтон промовише агресивне наративе према белоруским и руским државама, повећавајући степен непријатељства НАТО-а“, каже он.

Белоруски лидер је коментарисао да је Вашингтон интензивирао рад на провери спремности за примену компоненти нуклеарне тријаде и њихове модернизације.

„Ако Русија као одговор на дејства Запада примени цео свој арсенал, настаће апокалипса“, оценио је Лукашенко.

Порука Пољској

Говорећи о намери Пољске да на својој територији размести нуклеарно оружје уколико се НАТО реши на тај потез као својеврсни одговор на руско размештање истог у Белорусији и Калињинграду, Лукашенко каже да Варшава не треба да очекује агресивне акције Минска.

„Не могу да одолим да не прокоментаришем – у овој јадној Пољској већ нема ко да ради, проблеми су им преко крова, о каквим биткама сањају, седе на субвенцијама из Европске уније и помоћи Сједињених Америчких Држава. Не очекујте никакве агресивне акције против пољског народа са територије Белорусије“, поручио је Лукашенко.

Извор: Медији

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ