Идвајамо Свет

УКРАЈИНЦИ НЕМОЋНИ ПРЕД РУСКОМ РАКЕТОМ: Разбијена украјинска одбрана, уништени су (ВИДЕО)

Руска војска је извела успешне ракетне ударе на два радара совјетске производње П-18 украјинских снага у Дњепропетровској области.

Радари су наводно били распоређени у близини насеља Новолозоватка и Новомарјевка. Оба су погођена и уништена крстарећим пројектилима Х-35. Видео снимак који показује удар постављен је на друштвене мреже 22. јуна 2024. године.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

П-18 је 2Д ВХФ радар који је развио и којим је управљао бивши Совјетски Савез. П-18 је користио СССР од 1970. године и иако је од тада застарео, пренет је на државе наследнице након пада СССР. Радар наставља да служи у многим државама које су добиле П-18 из Совјетског Савеза извозом.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

П-18 је 2Д ВХФ радар за надгледање из ваздуха са дометом детекције од 250 километара и висином од 35 километара. Украјина је наследила десетине таквих радара као некадашња чланица Совјетског Савеза.

Украјинци су направили радар са дигиталним антенским низом и полупроводничким предајником, са вишеканалном дигиталном обрадом сигнала простор-време. Поред тога, заменили су камионе Урал-375 својим приколицама КрАЗ и увели друге новине. Резултат је радар користан за противваздушну одбрану.

П-18 открива циљеве који се крећу брзином до 1000 м/с, прати до 256 циљева на удаљености до 400 км и омогућава откривање малих и суптилних летећих објеката.

Оружане снаге Украјине су до 2022. биле опремљене са око 50 станица П-18, а још 10 јединица је извезено.

Многи П-18 су унапређени и настављају да служе у војсци у улози контроле ваздушног саобраћаја широм света.

Х-35 противбродска крстарећа ракета

Са друге стране, Х-35 је подзвучна противбродска крстарећа ракета са могућношћу копненог напада. Најновија верзија ракете је опремљена инерцијалним навигационим системом уз помоћ ГЛОНАСС-а, заједно са активном радарском главом за навођење.

Ракета има домет до 260 километара и може да крстари на само четири метра од површине како би ефикасно избегла детекцију.

Ракета се може испалити из авиона, попут ловца-бомбардера Су-34, вишеструког лансирног система на копну под именом 3К60 Бал или са ратних бродова који користе системе као што је поморски лансер КТ-184.

Поред бомбардера Су-34, ракете Х-35 може такође да носи и најновији руски ловац Су-57. Ракета Х-35 је представљена 2002, док је Х-35У угледала светлост дана 2015. године.

Оружане снаге Русије су први пут успешно тестирале употребу Х-35У против копнених циљева током рата у Сирији. Последњих месеци руска војска је почела све чешће да користи ракете Х-35 за гађање украјинских радара и противваздушне одбране.

Х-35 има сличан дизајн као америчке Харпоон и француске Еxоцет. Као таква је на Западу добила и надимак „Харпунска“. Упркос сличном дизајну, Х-35 је руског дизајна.

Дуго цилиндрично тело садржи трагач и бојеву главу у носу. Системи контроле лета су смештени у средини, а мотор на течно гориво и турбомлазни мотор смештени су позади.

У средини се налазе четири велика преклопна крила и четири контролна пераја позади. Секција за појачање чврстог горива има четири дугачка преклопна пераја. За употребу у авионима који се крећу брзо, део за појачавање је изостављен.

Висока прецизност, велики домет и прикривеност ракете, као и способност лансирања из ваздуха, копна или мора, учинили су је савршеном за сузбијање непријатељске противваздушне одбране или СЕАД операција.

Извор: Оружје Онлине

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ