Идвајамо Свет

КРАЈ! Освојена је

У СВОМ дневном брифингу 9. јула, руско министарство одбране је тврдило да има пуну руску контролу над селом Јаснобродовка у правцу Авдејевке. Насеље су заузели припадници групе снага Руски центар.

Село Јаснобродовка се налази на источној обали реке Волчје у близини Карловског резервоара. Руске снаге су ушле у село пре тачно месец дана и почела је битка за Јаснобродовку.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Пре него што је напад почео, руска војска је напредовала северно и јужно од села. Руси су победили западно од Уманског на северу и преузели контролу над Нетајловом на југу.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Упркос претњи опкољавања, Оружане снаге Украјине нису се повукле из села и пружиле су жесток отпор.

Последњих недеља руске трупе су оствариле значајна достигнућа у области акумулације. Као резултат јуришних операција на Карловку, руске снаге су брзо стигле до центра насеља и преузеле контролу над скоро целим градом.

Истовремено, успели су да прошире зону своје контроле на северну обалу акумулације. Као резултат тога, руско напредовање на јужном крилу Јаснобродовке приморало је украјинску војну команду да почне повлачење главног гарнизона из села.

Стисак клешта је претио украјинском гарнизону опкољењем. Приморани да се журно повуку, украјински војници су почели да се повлаче дуж танког прелаза преко реке Волчје под контролом руске артиљерије. Због тога су Оружане снаге Украјине претрпеле велике губитке.

Први извештаји о руској контроли Јаснобродовке стигли су са фронта пре око недељу дана. Тада је главни део украјинског гарнизона напустио своје положаје и руске снаге су преузеле контролу над гробљем на западу села и стигле до реке Волчје.

Треба напоменути праксу да се званичне тврдње руског Министарства одбране о заузимању било ког насеља често објављују тек касније након завршетка операција чишћења, обезбеђења нових војних положаја и одбијања противнапада украјинских снага.

После губитка града Авдејевке, Оружане снаге Украјине су се ужурбано повлачиле на неприпремљене линије одбране у селима на западу. У то време је новоименовани главнокомандујући Оружаних снага Украјине Сирски пребацио додатне резервне јединице на овај правац у покушају да заустави руску офанзиву.

Појачање му је омогућило да скоро у потпуности успори напредовање Русије, али не и да га заустави. У немогућности да на брзину изграде неопходна утврђења у малим насељима окруженим пољима, Оружане снаге Украјине у повлачењу користе природне водене баријере, као што су Карловски резервоар и река Волчја, да успоре напредовање Русије.

У међувремену, све више јединица се слало у битке на положаје, али оне нису биле у стању да стабилизују линије фронта. Према тврдњама руског Министарства одбране, Руска армија преузела је контролу над Јаснобродовком у правцу Авдејевке.

Извор: oruzjeonline.com

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ