Србија

Драматично упозорење: Србима на Косову прети хуманитарна катастрофа

Прве испоруке гаса у Бугарску и Србију почеће 2020. године

Одлуке Приштине о повећању такси на робу из централне Србије на 100 одсто већ се осећају и Србима прети хуманитарна катастрофа, упозорио је данас председник Српске листе Горан Ракић.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он је рекао да ће на данашњем састанку у Београду представници Срба са Косова и Метохије упознати председника Александра Вучића са ситуацијом на терену дан пошто је Приштина увела таксе од 100 одсто на српске производе и да ће пренети поруку грађана.

– Грађани траже реакцију и ми ћемо као представници Српске листе и српског народа бити уз свој народ и очекујемо да предедник Вучић искористи сву дипломатску моћ и да обавести међународну заједницу са каквим институционалним насиљем се суочава српски народ на простору КиМ – рекао је Ракић за РТС.

Од Београда, додаје, очекују да упозна међународну заједницу а пре свега јавност с каквим се насиљем суочава српски народ, као и пуну подршку српском народу на КиМ.

Каже и да очекује да међународна заједница утиче на Приштину да повуче ове катастрофалне одлуке по српски народ.

– Одлуке о повећању такси на робу из централне Србисе на 100 одсто већ се осећају. То већ данас значи да Срби на КиМ живе много теже и да већ колико сутра прети хуманитарна криза, нарочито за Србе који живе јужно од реке Ибра – рекао је Ракић.

Очекујемо реакцију Београда и ми на терену нећемо бити пасивни и реаговаћемо на адекватан начин, додао је Ракић.

Српски производ на косовском тржишту, како каже, нема алтернатаиву, јер да постоји, она би одавно била искоришћена. Српски производи поред тога што су били најјефтинији, били су и најбољи на том делу тржишта.

Ракић наводи да посланици Српске листе у косовској скупштини већ дуже време делују опозиционо и да су заправо једина опозициона патија јер кад се ради о интересима српског народа, албанске партије без обзира да ли су опозиционе или владајуће, удруже се и гласају против одлука које би омогућиле бољи живот Срба.

– У пракси то значи да Српска листа неће подржати ниједну одлуку владајуће коалиције и српски посланици деловаће апсолутно опозиционо у самој скупштини – рекао је Ракић.

Најлакше је, каже, изаћи из скупштине, да се не чује српски глас, али посланици Српске листе ће остати и борити се на свој начин, у тешким условима.

– Њих су бирали грађани, дали су су имали апсолутну подрску и у њихово име морају бити доле и наставити ту борбу и без обзира да ли ће та борба бити успешна они ће то радити срчано као и до сада – рекао је Ракић.

Поводом најаве приштинских власти о новим мерама, он каже да би оне изазвале хуманитарну кризу и катастрофу са циљем да српски народ нестане са тих простора.

– Позивамо државу Србију да искористи утицај, да да пуну подршку а ми ћемо на терену деловати на најбољји могући начин и сачуваћемо наш народ, остаћемо на тим просторима – рекао је Ракић.

Извор: Telegraf.rs/Tanjug

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ