Србија

ЂУРИЋ: Изјава Хоџаја опасна, претња миру и стабилности!

Директор Kанцеларије за Kосово и Метохију Марко Ђурић оценио је данас да изјаву косовског вицепремијера Енвера Хоџаја треба схватити веома озбиљно и истакао да она значи пакт против мира и регионалне стабилности

– Ову претњу треба схватити веома озбиљно, ово је позив на стварање пакта против мира који има за циљ да разори регионалну стабилности и позив на стварање једног великоалбанског калифата од Охридског језера па до Боке Kоторске, а можда и даље – рекао је Ђурић за тв Пинк поводом изјаве Хоџаја да је у Хрватској, Македонији и Црној Гори разговарао о оснивању пакта против Србије.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Очигледно је да је Енверу Хоџају у глави 1941. година и да он жели повратак читавог региона у време када су под силама Осовине ове територије биле обједињене под албанском и под влашцу такозване НДХ-а – указао је Ђурић.

Он је оценио да би у нормалним околоностима овакве изјаве требало да коментарише министар здравља Златибор Лончар, али да имајући у виду озбиљност са којом Албанци у Приштини желе да наруше регионални мир, Србија се може сматрати жртвом настојања Приштине да „читав регион гурне у пламен сукоба“.

Упитан да ли су најновији догађаји, укључујући повећање такси на KиМ, ослобађање Орића, изјава Хоџаја, случајност Ђурић каже да не мисли да у политици постоји та врста случајности.

– Потпуно сам сигуран у то, морамо да реагујемо разумно, сталожено и одмерено. Србија је данас жртва покушаја да се њен народ на KиМ згази и сви њени интереси, да се цео српски народ у региону обесправи и понизи и одведе у немогућ положај – подвукао је он.

Он је истакао да сви који тако нешто покушавају од Србије очекују да реагује на начин који они предвиђају, али нагласио да Србија реагује рационално и сталожено.

– Али немој неко да помисли да то значи да могу да пређу црвене линије и да угрозе безбедност и егзистенцију Срба било где зато што то Србија неће дозволити – рекао је Ђурић.

Ствари су јако опасне и када је реч само о вербалним претњама, додаје он, и истиче да је политика Приштине иста као и она коју су водили њени претходници од 1941. године.

– Могу само да кажем да ако постоји разум, након оваквих изјава и политике сулудих такси, и притисака на Србе и свега осталог што се дешава у региону та такозвана лажна држава Kосово, ако буде наставила овим путем могла би да има само дипломатске односе са калифатом Абу Бакира ал Багдадија (лидер терористичке организације Исламска држава) пошто ниједна нормална држава у свету са људима који такве сценарије прижељкују не може да има односе – казао је он.

Он је нагласио да Србија пажљиво посматра све активности оних који желе дестабилизацију региона и неће никоме дозволити понављање нових Олуја, нових погрома нити је могуће регион вратити у 1941. годину.

– Све може бити обрнуто од онога што говори Хоџај и он не би требало да се игра са регионалном стабилношћу, јер је Србија тренутно жртва настојања да се гурне са читавим регионом у сукоб, Србија жели мир, наставиће политику мира, одговорну политику у сарадњи са свима, не желимо границе, не желимо таксе, сукобе и мислим да целом свету треба да буде јасно ко је тај који жели рат и сукобе и ко је следбеник фашистичких идеологија – подвукао је он.

Он је навео да су Хоџај, Харадинај, Тачи, Весељиј „брашно из исте вреће“ и да је оно што они раде чист наставак политике Балија Kомбатара из Другог светског рата.

Упитан за ситуацију која сада влада на KиМ, Ђурић је оценио да је онај ко је уводио таксе на KиМ очигледно није читао народну песму Почетак буне против дахија, „јер не може једна раја два харача да даје“.

– Срби на KиМ су се на достојанствен и миран начин дигли против овакве одлуке Приштине, лично сам поносан на храброст и одлучност коју су показали у претходних неколико дана – рекао је Ђурић и додао да ће се мирни протести наставити.

– Данас пажљиво пратите обраћање српских посланика у покрајинској скупштини, акцију жена, а сутра нас очекује на северу KиМ велики марш жена, жене против такси – навео је директор Kанцеларије за KиМ.

Он је истакао да је за уторак најављен велики сабор свих Срба са KиМ који ће се окупити у Kосовској Митровици, Грачаници, Србци у другим местима и на „миран, гандијевски, хиршћански начин“ показати немирење са мерама.

– Приштина постаје све изолованија – оценио је он, наводећи да треба да будемо стрпљиви и истрајни, а њихово право лице се види и то покзује Енвер Хоџај који прави „пакт за рат и коалицију против мира“.

Ђурић је закључио да Србија данас има довољно снаге да заштити своје грађане.

 

Извор: Tanjug

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ