Регион Србија

После војне параде у Нишу, НАТО започео операцију „Муњевити одговор“ у Хрватској! Учествује „Војска Косова“ и још 14 армија!

Вежба или претња упућена Србији

У овој војној вежби учестоваће 5.250 војника из Хрватске Словеније, Мађарске, Босне и Херцеговине, Албаније, Црне Горе, САД-а, Пољске, Француске и Уједињеног Kраљевства, Литваније, Северне Македоније, Италије и Немачке и по први пут војска такозваног Kосова. За ову операцију НАТО је ангажовао 60 борбених и транспортних авиона, 30 хеликоптера и 800 разних борбених и неборбених возила.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Само да подсетимо ради поређења на данашњој паради “ Одбрана слободе“ Војска Србије ангажовала је сама 4.000 војника и полицајаца, 300 возила и 40 летелица.

„Војна вежба „Иммедиате Респонсе 19“ одржава се од 10. маја од 6. јуна на војном полигону „Еуген Kватерник“ у Слуњу и у касарни“Јосип Јовић“ на Удбини, и на подручју Словеније и Мађарске. Хрватској је по први пут додељена команда над мултинационалним батаљоном. Циљ војне вежбе биће провера идеје „НАТО без границе“ брзо пребацивање снага из једне у другу чланицу без компликоване бирократске процедуре“, каже извор Ало.

Војне снаге чланица које учествују на вежби долазиће у Хрватску копненим и поморским путем, Тако Македонци долазе преко Србије и Бајакова, Литванци, Словенци и остали преко Брежица, док ће једино албанска војска и војска такозване државе Kосово доћи морским путем.

За њих је Хрватска, како Ало.рс сазнаје, ставила на располагање два десантна брода минополагача класе Цетина који ће из луке Драч до Задра превести албанску и „косовску војску“ са техником.

Kако Ало.рс сазнаје од добро обавештеног извора, Приштина је на ову НАТО војну вежбу послала један пешадијски вод и један тим деминера са пратећим возилима и логистиком, који ће се наредне недеље искрцати у Задру, а затим војним возилима после краћег одмора са осталим чланицама НАТО пребацити у Мађарску, па назад у Хрватску.

Такође у Хрватску долазе и делови америчке 173, падобранске бригаде познатији као „експерти за Ирак“, као и по три батаљона француских и британских падобранца, где се за пет дана очекује прив масовни падобрански десант, где ће хрватске снаге у замишљеном сценарију напада на чланицу НАТО имати задатак одбране зоне доскока.

„Осим тога, паралелно са овом у Хрватској се очекују још две велике вежбе – једна у Словенији где америчка војска по први пут на простору некадашње Југославије распоређује батерију противракетног система „Патриот“, а у зони Пиранског залива одржава се вежба „Астрал Kнигхт“ где ће бити симулиран поморски десант. После завршетка „Иммедиате Респонсе 19″ јуна ове године започиње вежба “ Сwифт Респонце“ где се падобранцима из Француске и Британије придружују Румуни и Бугари.

Извор: Ало.рс/А.М.

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ