Русија Свет

КОНАЧНО ОТКРИЛИ: Ево због чега се Америка боји да нападне Русију !

Сједињене Америчке Државе не разматрају планове за напад на Русију, јер она поседује стратешке нуклеарне снаге, пише кинески лист „Соху“.

„У савременом свету ако земља има стратешке нуклеарне снаге, онда се она сматра хегемоном. Зато те снаге називају и ’тајном за обезбеђивање мира‘“, пише „Соху“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Вашингтон и даље страхује од Русије, упркос распаду Совјетског Савеза и вишеструком смањењу њеног одбрамбеног буџета, пише аутор текста. Према његовим речима, руске стратешке нуклеарне снаге још су у пуној борбеној готовости, што приморава Американце да буду у приправности.

Русија је 1991. године добила 70 одсто стратешких нуклеарних снага бившег СССР-а, па је увек имала копнена, морска и ваздушна средства за извођење стратешких напада, подсећа лист.

„Русија је једина земља на свету, осим Сједињених Америчких Држава, која има такве могућности“, истиче се у чланку.

Доминантну улогу у руској „нуклеарној тријади“ играју ракете копненог базирања које су у сталној борбеној готовости од времена Хладног рата, додаје аутор.

Одлука Вашингтона да се повуче из споразума о нуклеарном разоружању, укључујући и из најважнијег Споразума о ликвидацији ракета средњег и кратког домета, извршила је снажан стратешки притисак на Русију, констатује лист. Међутим, Москва је својим војним вежбама „Гром 2019“ целом свету јасно ставила до знања да ће јој наредних година њену безбедност гарантовати стратешке нуклеарне снаге.

Аутор текста пак сматра да се неће догодити нека нова трка у наоружању, слична оној која вођена била између Совјетског Савеза и Сједињених Америчких Држава.

„Руска војска може да побољша своје јаче стране, конкретно стратешке нуклеарне снаге, и да осигура поузданост контраудара. На тај начин се наредних деценија Сједињене Америчке Државе неће усудити ни да баце поглед према Русији“, закључује он.

Почетком године, Вашингтон је објавио саопштење о једностраном повлачењу из Споразума о ликвидацији ракета средњег и кратког домета, оптужујући Русију за дугорочно кршење Споразума. Москва одбацује све оптужбе. Почетком јула, председник Русије Владимир Путин потписао је закон о прекиду Споразума, а Споразум је престао да важи 2. августа.

Вежбе „Гром 2019“ одржане су од 15. до 17. октобра, а у њима је учествовало око 12.000 војника, као и 213 стратешких лансера, 105 летелица, укључујући пет стратешких носача ракета, до 15 бродова, пет подморница, 310 јединица бојне и специјалне технике.

Како је рекао вршилац дужности начелника главне управе за међународну војну сарадњу Министарства одбране Русије, генерал-мајор Јевгениј Иљин, вежбе су имале чисто дефанзивни карактер и нису биле усмерене против других држава.

 

Извор: rs.sputniknews.com/ Курир.рс

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ