Свет

Американци упозоравају: Они су велика претња за цео СВЕТ !

Око 10.000 притворених припадника Исламске државе и њихове породице које се налазе у логорима на североистоку Сирије, представљају велики ризик по безбедност, изјавио је високи званичник Стејт Департмента, наводећи да су милиције сиријских Курда, савезници САД, потпуно способне да их чувају.

– То је темпирана бомба која откуцава, имати 10.000 затвореника од којих су многи страни борци – рекао је он и поновио став Вашингтона да их треба вратити у земље из којих су дошли, јавио је синоћ Ројтерс.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Исламска држава је изгубила скоро све своје територије у Ираку и Сирији. Нјен бивши лидер Абу Бакр ал-Багдади убијен је у америчком нападу прошлог месеца.

Светски лидери су поздравили његову смрт, али су струцњаци за безбедност упозорили да та група, која је поцинила злочине против верских мањина и ужаснула већину муслимана, остаје претња по безбедност у Сирији и ван ње.

Савезници су бринули да би екстремисти Исламске државе могли да побегну током напада Турске на милицију сиријских Курда СДФ, која је заробила хиљаде бораца те групе и у логорима има десетине хиљада чланова њихових породица.

Имамо пуно поверење у способност СДФ-а да осигурају све објекте за притвор у којима држе те људе и одржавају логор ал-Хол, али опет, не желимо ништа од тога да изложимо ризику из било којих хуманитарних, противтерористицких или других разлога – рекао је амерички званичник.

Извор: Srbijadanas.com

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ