Србија

КРИЗНИ ШТАБ КОНАЧНО ПРЕСЕКАО: Ових 5 мера обрадоваће све

На данашњој седници Кризног штаба, донето је неколико нових мера, тачније релаксиране су старе мере у борби против корона вируса.

Очекивало се да ће Кризни штаб донети одлуку о додатном попуштању мера, а пре свега, како преносе медији, у вези са одржавајем матура, свадби и других прослава и окупљања, уз одређене епидемиолошке мере.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Дужи временски период имамо стагнацију, ситуација у болницама нам је сасвим задовољавајућа. У овом тренутку имамо мање од 500 пацијенама у целој Србији у болницама који се лече од Ковида-19 – рекао је покрајински секретар за здравство и члан Кризног штаба Зоран Гојковић.

Ово су мере које су донете на данашњој седници:

– Све продавнице на даље могу да раде од 0 до 24 сата, нема више ограничења. Уз поштовање превентивних епидемиолошких мера.

– Угоститељски објекти који су на отвореном имају неограничено радно време. У затвореном простору до 1 сат иза поноћи. Такође дозвољено је и пуштање музике у затвореном делу локала, као и у баштама.

– Што се тиче спортских догађаја, препорука Кризног штаба Влади Србије јесте да се дозволи присуство публике на стадионима. И то отворени терени до 50 одсто капацитета, а у затвореним халама до 30 одсто капацитета.

– Омогућено је окопљање у затвореном и отвореном до 500 људи. Где је више од 500 посетилаца то не може да се ради без сагласности Кризног штаба, тачније без посебне дозволе.

– Дозвољене су и прославе матуре, уз ограничење да не може да буде више од 500 људи.

– Сада су дозвољене екскурзије за ђаке, као и рекреативна настава које се организују уз сагласност Министарства просвете и надлежних органа – навео је Гојковић.

Гојковић је током свог обраћања апеловао на све суграђане да се вакцинишу, и објаснио да у Србији не постоји закон по коме би оним грађанима који су се имунизовали могле да се дају одређене повластице.

Раније данас министар просвете Бранко Ружић изјавио је да очекује да Штаб донесе одлуку да се одрже матурске вечери, у складу са познатом регулативом, као и здравственим препорукма, јер је то најзначајнији дан у животима свих малих и великих матураната.

Иначе, у Србији је у претходна 24 сата на корона вирус тестирано 8.287 грађана од којих је 124 новозаражена.

Преминуло је осам пацијената док се на респираторима широм земље налазе 24 оболела.

Укупан број датих доза: 4.988.039. Укупан број грађана који су примили прву дозу и оних којих су примили обе дозе: 2.665.581. Укупан број грађана који су примили обе дозе: 2.322.458.

Лончар о попуштању мера

Министар здравља Златибор Лончар изјавио је раније данас да ће надлежни максимално изаћи у сусрет колико могу у попуштању мера, али да је сигурно да се неће ићи у корист сопствене штете.

– Једна од тема биће и стање у здравственом систему, епидемиолози ће рећи своје виђење, на основу бројки, и будите сигурни да ћемо максимално што можемо да изађемо у сусрет – изаћи, али нећемо ићи у корист своје штете, да нам се прерано опуштање, не би вратило као бумеранг у виду већег броја заражених – рекао је Лончар новинарима на примопредају амбулантих возила за здравствене установе у Србију, као донаије САД.

Град Београд има неколико захтева

Заменик градоначелника Београда Горан Весић изјавио је раније да је Град Београд припремио неколико захтева за седницу.

– Наши захтеви су да се продужи радно време угоститељским објектима до 1 сат, да се дозволи музика до 24 сата, омогући извођење живе музике уз поштовање свих мера. Градски завод за јавно здравље је пре неколико месеци прописао мере како жива музика може да се изводи – рекао је Весић.

Извор: Курир.рс

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ