Свет

Научници објавили нову студију! АКО СТЕ ПРИМИЛИ ФАЈЗЕРОВУ ВАКЦИНУ ОВО МОРАТЕ ДА ЗНАТЕ!

Нова студија објављена у понедељак у часопису „Nature“ сугерише да је могуће да вакцине против ковида 19 које су направиле компаније Фајзер и Модерна пружају доживотну заштиту од те болести, преноси „New York Times“.

Научници су открили да су особе које су примиле обе дозе било које од тих вакцина, развиле снажан и постојан имунолошки одговор на коронавирус. Уз то, показало се да су антитела која производе цепива ефикаснија у борби против две варијанте коронавируса SARS-CoV-2.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Вакцина је ефикасна и за то постоје бројни докази“

То значи да би људи могли да имају дуготрајан имунитет, вишегодишњи па чак и доживотни, те да се неће морати додатно имунизовати, чак ни у случају да коронавирус мутира у нове варијанте.

„Издржљива имуност коју стварају ове вакцине добар је знак“, рекао је др Али Елебеди, имунолог са Универзитета Вашингтон и водећи аутор споменуте студије.

У истраживању ефикасности Фајзерове и Модернине вакцине против ковида 19 учествовала је 41 особа, од којих је осам претходно било заражено ковидом.

Научници су у склопу истраживања проучавали лимфне чворове, жлезде које производе меморијске лимфоците Б и имунолошки део који препознаје обољење са којим се сусретао.

Мешањем ове две вакцине добијате бољи имунолошки одговор

Захваљујући том делу, човеков имунолошки систем може брже диопремити антитела за поновну борбу с том истом претњом. Такође, ако понестане антитела, меморијски лимфоцити Б могу произвести још. Меморијски лимфоцити Б крвотоком човека могу циркулисати годинама, па чак и деценијама.

Након што се особа вакцинише против коронавируса или га преболи, у лимфним чворовима се ствара герминативни центар – место где се током нормалне реакције организма на инфекцију зрели лимфоцити Б узгајају, диференцирају и мењају гени својих антитела.

Научници су из лимфних чворова учесника истраживања пет пута узимали узорке – три, четири, пет, седам и 15 дана након примања прве дозе цепива.

Истраживање је показало да су герминативни центри учесника истраживања били доста активни и четири месеца након примања доза, те да број меморијских лимфоцита Б који су запамтили ковид 19 није пао.

Герминативни центри су код већине вакцина најактивнији током два дана након имунизације, а потом им продуктивност опадне.

Вакцина произвођача Фајзер и Бионтек ефикасна против делта варијанте

„Чињеница да су реаговали и четири месеца након вакцинације заиста је јако добар знак“, рекао је Елебеди.

Иако су у студији учествовале особе које су примиле Фајзерову вакцину, Елебеди је рекао да би се иста сазнања могла применити и на Модернину, јер су те две вакцине направљена помоћу исте технологије.

Студија није обухватила вакцину компаније Џонсон и Џонсон, а Елебеди је рекао да сумња да би имунолошки одговор након те вакцине био толико јак, јер је оно направљено помоћу сасвим другачије технологије.

 

 

 

 

 

 

Извор: Република.рс

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ