Србија

Подигао Србију на ноге! ДОБАЦУЈУ МИ НА УЛИЦИ, ТО МЕ НАЈВИШЕ ПОГАЂА: Др Кон одговорио свим критичарима – „То нису мућке и није завера!“

ЕПИДЕМИОЛОГ и члан Кризног штаба др Предраг Кон говорио је о новом таласу короне и вакцинацији. Епидемиолог је оценио да нас чека неколико недеља погоршања а онда рекао шта га највише погађа.

Кон је казао и да ће корона вирус, као и други вируси, остати „сто година с нама“ и навео шта му људи добацују на улици. Има одговор који ће свима запушити уста!

– Па неће корона да нестане, остаће сто година овде! Вирус Х1Н1 се појавио 1918, и још увек га имамо, птичји грип. Природно га пратимо због развоја науке, иначе се то не би видело на тај начин. Нећемо имати ову болест, биће нешто друго, временом ће се ублажити, али када тачно, све зависи од тога колико интервенишемо. Ако спроводимо вакцинацију брзо, скраћујемо тај период. Што не значи да ће нестати, не можете ви равномерно на целом свету спровести вакцинацију – рекао је он.

Нови сојеви се откривају, и природно је да вирус мутира, рекао је епидемиолог.

– То што се дешава у Британији је, да кажем, не опасно али је чињеница да се тамо сада вирус природно преноси и постоји могућност за појаву нове варијанте, јер су бројке високе. Али оно што је чињеница у Британији је да је хоспитализација скоро три пута мања, као и у Израелу. У Израелу је, међутим, дошло до пробоја имунитета, повећавају се бројке вакцинисаних у болници. Најновији подаци показују да је ефективност вакцине после више од шест месеци умањена нарочито код старијих. И због тога и причамо о трећој дози – рекао је он.

Када је у питању отпор према вакцини, Кон је рекао да схвата да су млади подложни сугестијама и да ће неко његов став о томе схватити као екстреман – „вакцинација је питање патриотизма“.

– Ми немамо други излаз из ове ситуације, неко покушава да представи да је ово завера, финансијска мућка, ја то не могу да прихватим. Мене никада, рецимо, неће погодити чињеница да неко неће вакцину. Тужан сам због тога што су млади подсвесно под огромним утицајем интернета, друштвених мрежа, то је моје лично објашњење њиховог отпора, бунт неки је ту и то није само код нас, то је у целом свету код младих. Нема тог патриотског догађаја и осећаја, да схвате да је то јако значајно. Неко ће рећи да је то што кажем претерано, али ја знам да није – рекао је он.

За крај је открио шта га погађа и одговорио свима који га критикују.

– Али погађају ме глупости, када ми неко добаци на улици, сви ћемо да поцркамо у септембру. Јер жели да буде духовит. Мене то више погоди него друге ствари, рећи ћу вам и зашто. Зато што нећемо да поцркамо, ето зашто. Све радимо да људе припремимо да не буду изненађени, да се чувају – закључио је Кон.

 

Извор: Новости.рс

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ