Идвајамо Свет

Крај рата у Украјини? – СРБИЈА ЈАВЉА

Украјина ће бити слободна да са Русијом преговара о којој год опцији мира жели, када и ако дође време за мировне преговоре, рекао је Јенс Столтенберг.

Генерални директор НАТО-а је додао да све земље савеза спроводе раније донете одлуке о Украјини и њеном чланству.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„На Украјини је да одлучи који су прихватљиви начини за окончање овог рата, а наша одговорност је да је подржимо и да јој омогућимо да ослободи што већу територију, као и да буде у што бољој позицији, када, односно ако мировни преговори почну“, рекао је Столтенберг на дводневном самиту министара спољних послова земаља чланица НАТО-а у Бриселу.

Назнака да председник Русије Владимир Путин планира мир, нема, тврди Столтенберг закључујући да је на Алијанси да пружи што већу војну подршку Украјини, како би њена позиција на бојном пољу и за потенцијалним преговарачким столом била боља.

Столтенберг је истакао да државе чланице Алијансе прате и спроводе три важне одлуке о Украјини и њеном чланству у НАТО-у донете на самиту у Вилњусу у јулу ове године.

Једна од одлука односи се на поједностављивање процеса за чланство у савезу са два на један корак тако што је уклоњен услов који се односи на акциони план за чланство Украјини.

Такође, успостављен је Савет НАТО-Украјина, у коме се представници Украјине и свих савезника Алијансе састају за истим столом са истим правима и обавезама.

„Успостављањем тела за заједничко доношење одлука, Украјина се окреће знатно ближе НАТО-у“, рекао је Столтенберг додајући да ће се то тело ове недеље први пут састати на нивоу министара спољних послова.

Као трећу одлуку, Столтенберг је навео да је договорен свеобухватан, суштински програм за обезбеђивање пуне интероперабилности између украјинских и снага НАТО-а, а што ће, такође, некадашњу совјетску државу додатно приближити савезу.

Он подсећа да НАТО савезници украјинским снагама обезбеђују борбене авионе Ф-16, тенкове, артиљерију и обуку, што према његовим речима, додатно помаже
Украјини да се приближи НАТО-у “ јер су украјински војници све способнији да делују и раде заједно са снагама НАТО-а и засновани су на доктринама и процедурама савеза“.

Говорећи о предстојећем самиту у Вашингтону Столтенберг је оценио да је тешко рећи шта ће Северноатлантски савез тамо изнети, али, истиче да сви савезници кажу да усред рата пуноправно чланство није могуће, али да ће наставити да се разматрају начини на које би Украјина могла још више да им се приближи.

Извор: Танјуг

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ