Идвајамо Свет

СТОЛТЕНБЕРГ ЗАПРЕПАСТИО ЗЕЛЕНСКОГ: Његова изјава о Украјини шокирала све

Улазак Украјине у НАТО у пуном формату док траје сукоб није могућ, поновио је данас генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг, додајући ипак да Алијанса планира да у наредним данима, 28. и 29. новембра, установи услове које Украјина треба да испуни да би постала чланица.

– Сви савезници се слажу да Украјина треба да постане чланица Алијансе. На састанку у Бриселу ћемо се договорити о неопходним реформама које ће Украјину приближити чланству – изјавио је он.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– НАТО има два фундаментална задатка. Први – подршка Украјини, а други, и најбитнији задатак, је спречавање ескалације овог сукоба у прави рат Русије и НАТО-а, јер би то довело до још више патње, смрти и уништавања – додао је Столтенберг.

Генерални секретар Алијансе није пропустио прилику ни да упозори Русију да је НАТО спреман да брани сваки центиметар својих чланица.

– Ми не само да причамо, већ и радимо. Већ смо појачали своје присуство на источном крилу Алијансе. То не радимо да изазовемо сукоб, већ да га спречимо – поручио је он.

Подсетимо, један од главних разлога због којих је Русија прошле године покренула Специјалну војну операцију је намера Украјине да уђе у НАТО, односно, даље приближавање пакта руским границама. Руски званичници упозоравали су јавност на опасност од ширења Алијансе и месецима пре отпочињања сукоба непрестано су позивали Алијансу да потпише и званичне гаранције Русији да се НАТО више неће приближавати њеним границама. Сва усмена обећања која су до тада давана била су прекршена.

Говорећи о ситуацији у зони СВО, Столтенберг је признао да је стање за украјинске војнике комплексно и да имају велике губитке, без обзира на велику војну помоћ коју Кијев добија од савезника.

– Ситуација дуж целе линије фронта је тешка, а посебно на истоку. Тамо је веома тешка, видимо велике губитке – изјавио је он, преносе „РИА Новости“.

Извор: Информер

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ