Идвајамо Свет

ЛАВРОВ: Овој држави је суђено да постане следећа жртва хибридног рата Запада против Русије

Молдавија би могла бити следећа жртва хибридног рата Запада против Русије, изјавио је главни руски министар спољних послова Сергеј Лавров на састанку министара спољних послова земаља ОСЦЕ.

Он је подсетио да је један од начина за решавање оштрих проблема европског континента на принципима ОСЦЕ био Козаков меморандум, који би могао ефикасно регулисати ситуацију у Молдавији пре 20 година.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Међутим, овај покушај је пропао. „Брисел под утицајем НАТО-а и ЕУ тада је нецеремонијално уништио већ парафирани документ од стране Кишињева и Тираспола, а сада уништавају и формат „5+2″, последњи остатак заједничких напора за регулисање приднестровског питања.

Суштински, Молдавији је предодређена судбина следеће жртве у разгорелом хибридном рату Запада против Русије“, рекао је Лавров.

У преговорима о придњестровском решењу у формату „5+2” учествују Кишињев и Тираспољ као стране у сукобу, Русија, Украјина, ОЕБС као посредници, а Европска унија и САД као посматрачи. Последња рунда преговора одржана је у Братислави 9. и 10. октобра 2019. године.

Придњестровље, чијих 60% становника чине Руси и Украјинци, тражило је отцепљење од Молдавије и пре распада СССР-а, плашећи се да ће се Молдавија на таласу национализма придружити Румунији.

Године 1992, након неуспелог покушаја молдавских власти да силом реше проблем, Придњестровље је практично постало територија ван контроле Кишињева.

Извор: Wебтрибуне.рс

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ