Идвајамо Свет

ЧУДОТВОРНО ОРУЖЈЕ СТИЖЕ У УКРАЈИНУ: Кијев се хвали, НАТО ће им за рат са Русима дати оружје какво још није виђено!

Украјина ће 2024. године од западних партнера добити оружје какво још није коришћено у рату са Русијом, поручује шеф Одељења за штампу и информисање Министарства одбране Кијева Иларион Пављук.

Штавише, Пављука тврди да је контакт група за одбрану Украјине (позната као Рамштајн формат) већ разматралаа снабдевање Кијеву далекометним оружјем, као и да је Западни одлучио да украјинску војску опреми овим оружјем.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Пављук није навео о каквом се то „чудотворном оружју“ ради, али је најавио да ће „ново оружје омогућити Кијеву да гађа „логистичка чворишта“, што вероватно подразумева објекте логистике и техничке подршке за Оружане снаге РФ, контролно-истоварне станице, комуникације, мостове и објекте војно-индустријског комплекса.

Кијев и НАТО договорили су и адаптацију противваздушних вођених ракета западног типа на системе ПВО који су произведени у совјетско време и тренутно су у служби украјинског ратног ваздухопловства. Током састанка размотрена су и питања повећања производње муниције и артиљеријских система.

Пуковник у пензији и војни експерт из Москве Михаил Ходареноко верује да ће Оружане снаге Украјине добити тактичке балистичке ракете МГМ-140 АТАЦМС, и то у верзији са дометом већим од 300 километара.

– Највероватније ће бити настављене и повећане испоруке стелт крстарећих ракета дугог домета Сторм Схадов (СЦАЛП-ЕГ). Основна намена ових производа је гађање важних циљева као што су штабови, складишта муниције и горива, инфраструктурни објекти – сматра Ходареноко.

Кад је реч о „оружју које још није употребљено у рату“ Ходареноко истиче како је могуће да ће Украјина од Сједињених Држава добити крстареће ракете ваздух-земља високе прецизности АГМ-158АЈАССМ и АГМ-158Б ЈАССМ-ЕР, коју је развио Локид Мартин.

АГМ-158А ЈАССМ има сличне перформансе као крстарећа ракетам Сторм Схадов (АЛЦМ). С друге стране, АГМ-158Б ЈАССМ-ЕР има домет од 1000 километара.

– Ако Кијев добије ове пројектиле, то ће му омогућити да гађа циљеве широм европског дела Русије – јасан је руски експерт.

„Шеснаестице“ ће бити на располагању Кијев

Запад најављује да ће наредних месеци Украјини доставити прве америчке ловце Ф-16 и опрему за њихово одржавање. Помоћница америчког секретара за одбрану за међународну безбедност Селест Валандер (на посебном брифингу након састанка контакт групе о координацији испоруке наоружања и војне опреме у Кијев) навела је да ће „шеснаестице“ сигурно бити на располагању Кијеву.
– Наш циљ је да Украјина постигне почетну оперативну спремност за програм Ф-16 2024. То обухвата обуку пилота, техничара, као и изградњу инфраструктуру, доставе резервних делова, муниције и других неопходних компоненти- рекла је Селест Валандер.

Могуће је, наводи даље Ходареноко, да ће Немачка пре или касније снабдети Оружане снаге Украјине крстарећим ракетама ваздух-земља ТАУРУС КЕПД 350/150 које имају домет од 500 километара. Предност ових пројектила што их авиони могу лансирати, без уласка у зону дејства непријатељских ПВО система.

Ходаренко сматра да за администрацију Џо Бајдена у изборној години веома важно да војно-политичко руководство САД постигне убедљиве оперативне и стратешке успехе у Украјини.

– Стога је сасвим могуће да наде Кијева у снабдевање крстарећим ракетама дугог домета имају основа – анализира он.

Извор: Газета

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ