Идвајамо Србија

ВЕЛИКА ТРАГЕДИЈА: Преминуо Иван Ивановић, враћен кући са тешким обољењем срца

“Ако неко… има идеју… нека се јави у инбоx”, овим речима је пре седам дана Иван Р. Ивановић из Аранђеловца молио грађане путем друштвених мрежа за помоћ. Након што је враћен из београдске болнице, тражио је “пут” до било које установе, која би га примила. Молио је да му неко помогне да што пре оде на операцију срца. Иванов вапај стигао је до Клинике за кардиохирургију у Нишу, из које су му се истог дана јавили и заказали одлазак у операциону салу. Нажалост, Иван није преживео. Оперисан је у уторак, а преминуо је синоћ, јер, кажу хирурзи, срце није издржало.

О заказаној операцији обавестио је јавност и захвалио се свима када је смештен у болницу пре четири дана.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

“Драги људи, хвала свима. Операција је сутра. Хвала и др Драгану Милићу, као и особљу КБЦ Ниш и свима Вама који сте били неуморни. Примљен сам у КБЦ Ниш. Не стижем да одговорим свима. Чим будем могао јављам се. Моћ људи је огромна и управо сте то у прошлим данима сви доказали. Само још један пример и доказ да исто тако можемо све урадити за животиње. До пре три дана мисија немогућа, данас сам могао да бирам Београд или Ниш. Да обавим овај део, па да се вратимо у борбу за оно за шта смо ту. Борба против система, да се у овој земљи системски промени однос ка животињама. Хвала Вам још једном, јављам се када је то могуће”, написао је Иван.

Подсетимо, Иван је имао озбиљан здравствени проблем, чак 90 одсто закрчења у три вене, због чега је добио упут за уградњу троструког бајпаса. Упркос томе, он је из болнице у Београду отпуштен кући и операција му је заказана тек за три месеца. Услед немогућности да ишта друго предузме, Ивановић је одлучио да јавно замоли за „везу“, како би на операцију отишао раније.

Након што су га из болнице у тешком здравственом стању послали кући, Иван се обратио својим пратиоцима на друштвеним мрежама, у нади да ће неко моћи да му помогне.

„Осећам бол у грудима, мислим да је крај“
“Сад мало ја.. Да се разумемо, увек сам питао и тражио за псе. Сада питам за себе. Не треба новац, не треба ни храна, имамо је до марта.

Имам здравствени проблем. Са 90 одсто закрчења у три вене отпуштен сам кући. Доктор ми је рекао овим речима: ‘Извини друже, не знам зашто те сад не оперишемо, ово се не отпушта’. Добио сам упут за операцију и уградњу троструког бајпаса за 22 април. Како се ја осећам, да се нико не пита. Искрено нисам веровао да то може мени да се деси, али свакога дана по три, четири пута осећам бол у грудима и мислим да је крај. Упућен сам на КБЦ Београд ради те операције. Сад питам, ако неко има пријатеља, познаника, некога, да тај део убрзам. Не верујем да могу да дочекам 22. април. Једноставно и поред лекова, тешко се пролазе дани. Ако не, опет хвала Вам свима. Опет јако је ружно да некога прескочим. Пишем само о ономе што осећам сваки дан.

Устанем.. пређем два корака и даље не могу.. Ако неко.. има идеју.. нека се јави у инбоx .. ”, написао је Иван, првог фебруара, на свом Инстаграм профилу и Фејсбуку.

На крају је послао поруку љубави и хуманости.

“Једно запамтите.. Чините добро, ма колико Вас други кочили у томе. Сутра када се окренете да знате да је Ваш живот имао смисао”, стоји и даље на његовим профилима на мрежама, а испод ових речи, које враћају веру у људскост, од јуче, након што је Иван, нажалост изгубио битку са суровом болешћу, ређају се емотивни написи опроштаја од пријатеља и бројних пратилаца.

Троструки бајпас
Да Иваново намучено срце није издржало, потврдио нам је директор Клинике за кардиохирургију Универзитетског клиничког центра Ниш (УКЦН) у којој је Иван оперисан у уторак.

“Чим је примљен, одмах смо га ставили на програм. Осам сати је трајала операција, једва смо га скинули са ЕКК машине, међутим његово срце није издржало. У акутном инфаркту миокарда добио је троструки бајпас. Он је 2019. године већ једном стентиран и имао је нестаблну ангину пекторис, а стент је био запушен, није уопште функционисао. Било је или да покушамо или да одустанемо. Да нисмо покушали кајао бих се. Овако смо дали све од себе да га спасимо, а операција је била једина могућност да можда преживи. Много ми је жао што нисмо успели. Операција је обављена у уторак, али преминуо је синоћ. Његово срце било је превише оштећено и није успело да се опорави. Нису помогле ни потпире, ни лекови”, каже за Нова.рс проф. др Драган Милић, директор ове Клинике.

Извор: Нова

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ