Идвајамо Свет

ЗЕЛЕНСКИ ДОНЕО ОДЛУКУ: Ово је почетак краја

Украјински парламент разматра измене закона о мобилизацији, а према информацијама ЦНН-а, очекује се да ће нова правила бити усвојена за неколико седмица.

Реформе које се предлажу имају за циљ значајно повећање броја мобилизованих Украјинаца. Ова иницијатива изазвала је конфликте између бившег главнокомандујућег Оружаних снага Украјине, Валерија Залужног, и председника Украјине, Володимира Зеленског.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Залужни је реаговао на Зеленскову изјаву да је потребно додатних 500.000 војника, истичући да такав број неће бити могућ без примене непопуларних мера. Недавно је Залужни смењен с функције, а на његово место постављен је генерал Сирски.

Ситуација на фронту измиче контроли, недостаје муниције и војника, а обећана помоћ касни. Светска подршка Украјини опада, што додатно компликује ситуацију.

Украјинци су се добровољно придружили војсци након инвазије Русије, али се сада ситуација променила, посебно након неуспеле контраофанзиве. Власти сада шаљу агенте за регрутацију широм земље како би осигурале довољан број војника.

Према тренутним законима, мушкарци и жене од 18 до 59 година могу служити у војсци, док је мобилизација обавезна за грађане старије од 26 година. Предложеном реформом, минимална старосна граница за мобилизацију би се смањила на 25 година.

Такође, планира се увођење строжих казни за избегавање мобилизације, укључујући суспензију возачке дозволе или банковног рачуна.

С обзиром на ратно стање у земљи, мушкарцима који су дужни да се регрутишу забрањен је излазак из земље, осим ако су самохрани родитељи или професионални спортисти.

Неки грађани покушавају илегално напустити земљу, а казна за покушај илегалног бега износи око 204 евра.

Жене протестују испред парламента, захтевајући да мобилизација буде праведна и да породица има улогу у одлучивању. Траже да се мушкарци могу вратити кући у одређеном року, уместо да мобилизација буде отворена „до даљег“.

Извор: Wебтрибуне.рс

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ