Идвајамо Свет

РУСИ У НЕВЕРИЦИ: Шта су ово нашли у Авдејевки? (ВИДЕО)

Руски војници групе трупа Центар су током напада на Авдејевку запленили страну ратну опрему, укључујући амерички оклопни транспортер М113, као и турска и британска оклопна возила, јавио је дописник „РИА Новости“ и поделио снимак трофеја.

„Ово је један од најпопуларнијих оклопних транспортера америчке војске, који је коришћен током рата у Вијетнаму. Оружаним снагама Украјине испоручена је прилично велика серија. Овај модел је значајан по томе што је и транспорт за минобацач калибра 120 мм“, рекао је заменик команданта батаљона за наоружање са кодним именом Ротор, представљајући М113.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Возило није оштећено, у добром је техничком стању, оценио је и појаснио да је опрема једноставно напуштена и практично нетакнута ватром. У њему је, уместо стандардног америчког минобацача 120 мм, уграђен минобацач истог калибра, само совјетског типа, додао је Ротор.

„Или су га украли, или су га негде изгубили и поставили обичан совјетски минобацач калибра 120 мм“, објаснио је заменик команданта батаљона.

Америчка војска има оклопни транспортер М113 од 1961. године. Први пут је коришћен у борби 1962. године и од тада је служио у свим оружаним сукобима у којима су учествовале САД и њихови савезници, укључујући и Вијетнамски рат.

Али то није све, борци групе Центар су се, демонстрирајући заробљене трофеје, провозали турским оклопним аутомобилом „кирпи“ који је некада био на располагању Оружаним снагама Украјине.

Како је рекао командант ауто јединице са позивним знаком Чебаркул, украјински војници су у бекству оставили оклопно возило и оно је дошло у руке руских трупа готово нетакнуто.

Оклопни транспортер турске војске има борбену тежину од 20 тона и може да прими до 13 људи. Према отвореним изворима, Украјина је од 2022. године добила најмање 200 таквих возила.
Још један трофеј који је руска војска освојила код Авдејевке је британско оклопно теренско возило „пинцгауер вектор 718“ са распоредом точкова шест пута шест.

„Ово возило су, судећи по ознакама на њему, користили медицински радници за евакуацију рањеника. Уништена му је предња осовина“, рекао је заменик команданта за наоружање са кодним именом Казањ. Према његовим речима, овај оклопни транспортер је прегазио противтенковску мину.

„Сматрам да је на овим просторима, у садашњим блатњавим условима, употреба овог аутомобила неприкладна због ниске проходности због међуосовинског растојања и малог клиренса аутомобила“, указао је он.

Украјинска војска је добила десетак половних оклопних возила „пинцгауер вектор 718“ од Велике Британије. Они су најновија верзија теренског возила које су Аустријанци развили за швајцарску војску још касних шездесетих.

Извор: Ало/Србија јавља

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ