Идвајамо Свет

РУСИ БАЦИЛИ „ВАКУУМ“ БОМБУ, СТРАДАЛО ПРЕКО 300 УКРАЈИНСКИХ ВОЈНИКА: Хитно се огласила Украјина

КИЈЕВ – Руско Министарство спољних послова саопштило је да је око 300 украјинских војника убијено разорном „вакуум бомбом”, док је потпарол војне обавештајне службе Украјине (ХУР), Андриј Јусов, назвао ту тврдњу „апсолутном бесмислицом и пропагандом”.

Јусов је за Си-Ен-Ен такође напоменуо да та изјава руског МСП-а одражава, како оцењује лажну реторику Русије о 1.500 убијених украјинских трупа у Курској и Белгородској области у петак.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Руски генерал-пуковник Алексеј Ким није навео где се удар догодио, али је локацију напада описао као „тачку размештаја националистичке формације ‘Кракен’”, наводи руско МСП, говорећи о специјалној јединици украјинске одбрамбене обавештајне службе.

Како наводи РИА Новости, Ким је рекао да је у ваздушном нападу коришћена „волуметријска детонациона бомба”, такође позната као „вакуум бомба”, што је термобарично оружје које усиса кисеоник како би се одржала детонација.

Детаљи руског ваздушног удара појавили су се током састанка у суботу у штабу Здружене групе снага Русије и Јерменије, где су руском министру спољних послова, Сергеју Шојгуу, пренети извештаји команданата о тренутној ситуацији на фронту, саопштило је руско МСП.

Ким такође није прецизирао када је напад изведен, али је напоменуо да су „само током протекле недеље, као резултат ефикасног рада извиђачких и ударних система, три америчка комплекса Патриот, вишецевни ракетни бацач Вампир, више од 10 страних артиљеријских система и складишта горива и муниције уништени”, наводи министарство.

Из руског МСП-а је додато да је Ким током састака напоменуо Шојгуу да Украјина „трпи значајне губитке у опреми и људству као резултат употребе високопрецизног оружја и ударних дронова”, преноси Си-Ен-Ен, јавља Танјуг.

Извор: Танјуг

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ