Идвајамо Свет

УЗБУНА НА ЗАПАДУ! ШТА ОВО РУСИ РАДЕ? Нешто велико се спрема (ВИДЕО)

САТЕЛИТИ француске оптичке свемирске компоненте, коју контролише француска војно-обавештајна управа, већ неколико дана прате гомилање руских снага у Белорусији.

Подручје око полигона Гожски у северној Белорусији, на граници са Литванијом и Пољском, такође надгледају амерички обавештајци. Како се наводи, за праћење ове области Вашингтон користи сва расположива обавештајна средства.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Територија је била „високи приоритет“ за Американце још од од 22. јануара ове године. Коришћени су авиони којима управља Национална извиђачка канцеларија (НРО), као и авиони уговорени са владом САД.

Судећи по прикупљеним сателитским снимцима, прошле недеље је интензивиран премештај неколико руских механизованих јединица, посебно железницом, до оближње станице Поречје.

Западни аналитичари већ изражавају забринутост због такве концентрације војне опреме око белоруских гарнизонских градова, укључујући Барановиче и Гомељ. Они не желе понављање сценарија распоређивања трупа који нису успели да идентификују у фебруару 2022. године.

Међутим, сателитски снимци не дају одговор на питање да ли је руска војна активност офанзивне природе или само вежба.

Француски обавештајци тврде да ће руско присуство бити појачано на северу републике.

Према речима руске стране, на састанку високих официра 20. марта наводно је одлучено да се у Лењинградском војном округу распореди нови армијски корпус ради консолидације офанзивних способности, пре свега у правцу балтичких земаља.

Са друге стране, белоруски информациони ресурси оповргавају податке о руском војном присуству на овим просторима, тврдећи да су уочена кретања повезана са дејствима 6. механизоване бригаде Оружаних снага Белорусије, која учествује у провери борбене готовости.

Истиче се да у околини Барановича и Гомеља нема гомилања руских трупа, а на аеродромима се налазе само мале групе ВС и ПВО Руске Федерације.

Извор: oruzjeonline.com

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ