Идвајамо Свет

УДАРНО! САД НА КОЛЕНИМА ЗБОГ ЂИНПИНГА: Путин се смеје, Блинкен хитно иде у Пекинг

Амерички државни секретар Антони Блинкен има за циљ да изврши притисак на кинеске званичнике када путује у Пекинг у среду, упозоравајући да би могло да дође до последица за извоз материјала у Русију са потенцијалном војном применом.

Блинкен, који би требало да се заустави у Пекингу и Шангају током свог тродневног путовања у Народну Републику Кину (НР Кина), планира да се састане са министром спољних послова Ванг Јијем. Он ће „поновити нашу дубоку забринутост у вези са подршком НР Кине руској одбрамбеној индустријској бази“, рекао је новинарима портпарол америчког Стејт департмента.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У питању је кинески извоз алатних машина, микроелектронике, оптике и других производа који би се могли користити за прављење оружја усред сукоба у Украјини. Блинкеново путовање уследило је након сличног упозорења америчког министра финансија Џенет Јелен када је посетила Кину раније овог месеца.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

„Забринутост је да је захваљујући кинеској подршци Русија у великој мери реконструисала своју одбрамбену индустријску базу, која има утицај не само на бојно поље у Украјини, већ, верујемо, представља већу претњу широј европској безбедности“, рекао је портпарол Стејт департмента. рекао. „Дакле, то нас дубоко брине. Изразићемо те забринутости Кини и изразићемо своју намеру да Кина смањи ту подршку.

Стејт департмент је упозорио да ће предузети „даље кораке по потреби“ да одврати Кину од помоћи руској одбрамбеној индустрији. „Посвећени смо предузимању корака неопходних за одбрану наших националних интереса, и спремни смо да предузмемо кораке када сматрамо да су неопходни против фирми које предузимају кораке у супротности са нашим интересима и на начине који – као што смо овде навели – озбиљно поткопавају безбедност и у Украјини и у Европи“, рекао је портпарол.

Блинкен је покренуо то питање када се састао са лидерима Г7 раније ове недеље у Италији. Он неће прецизирати потенцијалне казне током разговора у Пекингу, али би нове санкције могле да буду усмерене на кинеске финансијске институције, пренео је Фајненшел тајмс, позивајући се на неименоване људе упознате с тим.

САД су „веома директне“ у вези са својим забринутостима и „позваће Кину одговорном“ за своје поступке у обезбеђивању технологија двоструке намене Русији док покушавају да ојачају своје везе са Европом, рекао је заменик државног секретара Курт Кембел. „Оно што смо покушали да подвучемо са европским и кинеским саговорницима је да су ови двоструки циљеви недоследни и да желимо да Кина веома пажљиво размисли о путу напред.

Кинески званичници су задржали политику неутралности по питању украјинског сукоба и инсистирали су да Пекинг не продаје оружје Русији. Они су се љутили на оптужбе о кршењу западних санкција уведених Москви.

„Кина регулише извоз предмета двоструке намене у складу са законима и прописима“, рекао је портпарол кинеског министарства спољних послова Мао Нинг новинарима раније ове недеље. „Релевантне земље не би требало да блате или нападају нормалне односе између Кине и Русије и не би требало да штете легитимним правима и интересима Кине и кинеских компанија.

Извор: Оквир

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ