Идвајамо Свет

ПУТИН ИЗАЗИВА НАТО: Руси почели да шире границе, Балтичке земље у неверици

Русија је самоиницијативно покренула процес промене поморске границе са Литванијом и Финском у Балтичком мору.

То је, како преноси Кијев индепендент објављено у декрету постављеном на сајт руске владе. Наводи се да Литванија и Финска још увек нису реаговале на ову одлуку Русије у вези са поморском границом, нити је једнострана одлука Москве међународно призната.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Шта пише у декрету

У декрету који је припремило Министарство одбране Русије наводи се да та земља намерава да присвоји приобалне воде у источном делу Финског залива и код градова Балтијск и Зеленодрадск ин Калињинградској области, руској балтичкој енклави која се граничи са Литванијом и Пољском.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Наводи се да путем овог декрета Русија жели да промени географске координате којима се мери ширина руске поморске територије, као и подручја у близини обале и тамошњих острва.

Русија намерава да промени географске координате у близини острва Сомерс, Јахи, Родшер, Маљи Тјутерс, Вигрунд и Гогланд, као и северног рта на реци Нарви у близини државне границе са Финском, која је као и Литванија чланица НАТО.

У оквиру промена које је поднело руско Министарство одбране наводе се и подручја у близини Куршског и Балтијског пешчаног спруда, као и рта Таран на граници са Литвуанијом.

Шта је ново

Наводи се да декретом оцењује да су досадашње географске координате наводно утврђене ослањањем на навигационе мапе малих размера, заснованим на истраживањима из 20. века и да оне „не омогућавају утврђивање спољне границе унутрашњих морских вода“ Русије.

У декрету пише да постојеће географске координате, које је 1985. године такође декретом утврдила совјетска влада, „не одговарају у потпуности тренутној географској ситуацији“.

Извор: Кијев индепендент

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ