Србија

ЛОШЕ ВЕСТИ! Овај српски град постао је ново жариште короне! Нема више лечења код куће

Према званичним подацима, од почетка епидемије коронавируса у Србији регистровано је 2.200 заражених. Борбу са вирусом изгубило је 58 пацијената. Oд 868 тестираних здравствених радника, 160 је позитивно. Нова жаришта су Крушевац и Лесковац, где је заражено 55 односно 62 особе. Према новим инструкцијама, нема више лечења код куће – сву заражени морају у болнице.

14:31
У Суботици 30 особа заражено коронавирусом
На територији Суботице до сада је регистровано 30 случајева заразе коронавирусом, саопштио је градоначелник тог града Богдан Лабан.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Оно што је веома значајно је да међу оболелима нема здравствених радника. Заражени припадници Војске Србије и полиције који су били на радним задацима, ангажовани на пријему људи из који су дошли из иностранства, такође су са благом клиничком сликом и у стабилном су стању“, рекао је командант Градског штаба за ванредне ситуације.

14:08
Преминула још једна особа заражена коронавирусом на Косову
Болесна особа из Урошевца преминула је у болници у Приштини пошто је срце престало да јој функционише, али је узимањем узорка утврђено да је била заражена и корона вирусом. Ради се о особи рођеној 1955 године, иначе срчаном болеснику која је била на лечењу у општој болници у Урошевцу, саопштено је из приштинске болнице.

То је четврта жртва заразе коронавирусом у срединама са већинским албанским становништвом на Косову, док је у српским срединама за сада једна особа преминула.

Институт за јавно здравље у Приштини детектовао је још пет случајева заразе, па се укупан број инфицираних у албанским срединама повећао на 170.

13:50
Лесковац постао ново жариште коронавируса
На територији Лесковца, према подацима кризног штаба, до сада су инфициране 62 особе, што је више него удвостручен број заражених у односу на јучерашњи дан.

Укупно у Јабланичком округу је заражено 67 особа.

Заражен је и велики број здравствених радника – 23, из лесковачке опште болнице 18 и пет из дома здравља.

13:30
Стефановић: Јединство неопходно више него икад
Министар унутрашњих послова Србије Небојша Стефановић истиче да су данас, више него икада, потребни јединство и солидарност у борби против коронавируса, за који је рекао да је „противник који не познаје политичке боје и разлике, који је непријатељ свих“ и који је однео десетине хиљада живота у свету.

Стефановић је у изјави Танјугу рекао да сада није тренутак да се враћа у прошлост, као и да тренутак у коме се цео свет бори против коронавируса не би требало да се користи за политичка препуцавања и за политику, а да би они који не желе да помажу грађанима, требало да покажу макар мало одговорности тиме што неће ни да одмажу.

12:40
Влада издала препоруке о коришћењу годишњег одмора за 2019. годину
Влада Србије је, на предлог Министарства за рад, донела Закључак којим је препоручено да запослени, који у току ванредног стања свој посао обављају свакодневно, али од куће, односно на даљину, искористе преостали део годишњег одмора за 2019. годину у складу са законом, односно до 30. јуна 2020. године.

Тим закључком послодавци могу да дозволе коришћење преосталог дела годишњег одмора за 2019. годину, закључно са 31. децембром 2020. године за запослене који у току ванредног стања редовно обављају посао на свом радном месту.

12:20
Корона затворила Одељење ортопедије у Параћину
У општој болници у Параћину затворено је Одељење ортопедије, након што је потврђено да међу запосленима има позитивних на коронавирус, објављено је на сајту Скупштине општине Параћин.

„Затварање одељења је превентивно и привремено, а у болници се спроводе мере дезинфекције. Сва друга одељења раде и нормално функционишу“, стоји на сајту.

Како се наводи, заражен је мањи број здравствених радника, а једна сестра и један лекар су упућено на лечење у Београд. Остали су у кућној изолацији и у стабилном стању.

У Параћину је, са јучерашњим даном, утврђено да је 31 особа позитивна на коронавирус.

12:00
Сутра уговор о изградњи две нове лабораторије
Монтажне лабораторије за тестирање на ковид-19, донације кинеских компанија, добиће Ниш и Београд, најавио је министар пољопривреде Бранислав Недимовић.

Уговор о донацијама биће потписан сутра. У Нишу ће се радити 1.000, а у Београду 2.000 тестова дневно.

Епидемиолог Бранислав Тиодоровић каже да је у Нишу сада стабилнија ситуација, али да је велики прилив пацијената из целе Југоисточне Србије.

11:55
Штрајк групе радника „Јуре“
Група радника јужнокорејске фирме „Јура“ у Лесковцу – где је потврђен један случај коронавируса, два сумњива, а седморо је упућено у самоизолацију – од јутрос је испред фабрике у штрајку због позива менаџмента да дођу на посао.

11:35
Преминуо радник Железнице
Један радник „Инфраструктуре Железнице“ преминуо је у Нишу од последица коронавируса, каже потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић за ТВ Прва.

На десет највећих инфраструктурних градилишта у Србији тренутно је ангажовано 2.500 радника. Препорука Министарства је, каже Михајловићева, да сва градилишта која могу да функционишу у време епидемије, поштујући све безбедносне мере, треба да раде.

10:55
Лечење само у болницама
Више нема лечења код куће – сви заражени коронавирусом морају да се лече у болницама за ковид или импровизованим болницама у Београду, Нишу, Новом Саду, речено је Танјугу у Министарству здравља.

10:35
Петоро пацијената у КЦ Војводине у изузетно тешком стању
У Клиничком центру Војводине тренутно се лечи 115 пацијента код којих је потврђено да су оболели од ковида.

Од тога, пeт пaциjeнaтa се налази у изузетно тешком стању и њихово лечење захтева примену механичке вентилације.

Нa Нoвoсaдскoм сajму je смeштeнo 38 пaциjeнaтa сa лaкшoм клиничкoм сликoм, кojи нe зaхтeвajу хoспитaлизaциjу.

У тoку jучeрaшњeг дaнa из КЦВ су oтпуштeна joш двa пaциjeнтa, штo je oд пoчeткa eпидeмиje укупнo сeдaм пaциjeнатa кojи су после неопходног периода лечења oтпуштeни нa дaљe кућнo лeчeњe.

10:15
Од новца ЕУ купљено 75 респиратора, још нису допремљени
Србија је за сада од новца који је одобрила ЕУ купила 75 респиратора, који још нису допремљени у нашу земљу, али су купљени и плаћени, рекла је за ТВ Прву министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић.

Објашњава да још нису допремљени због бројних ограничења, као и извозних рестрикција у појединим земљама.

09:45
Деветоро заражених у Топличком округу
Градоначелник Прокупља Александар Симоновић рекао је за РТС да је у Топличком округу девет особа позитивно на коронавирус.

У Прокупљу има шесторо заражених, двоје у Кушумлији и једна особа у Блацу.

Симоновић наводи да ће данас бити тестирано још 30 особа.

Додаје је републичком кризном штабу упућен захтев да се одобре средства за опремање хале средње школе у Прокупљу ако се повећа број заражених.

09:35
На „Дедињу“ највише заражених међу медицинским сестрама
Од 67 здравствених радника који су заражени коронавирусом у Институту „Дедиње“ највише је медицинских сестара које раде у интензивној нези са пацијентима, анестезиолога и хирурга, каже директор те болнице Милован Бојић.

Вирус има и 14 пацијената.

Здравствени радници искључени су са посла, а пацијенти збринути у болницама за ковид, рекао је Бојић за Пинк.

09:00
Уживо пратите изградњу нове болнице
У кругу ВМЦ Карабурма у току је реконструкција и изградња нове болнице у којој ће бити смештени оболели од ковида. Капацитет болнице биће 70 кревета.

Градњу болнице можете пратити уживо.

08:45
Коронавирус ушао у два дома за старе, подигнуте мере предострожности
Нови вирус ушао је у дом за стара лица „Стара пруга“ и у дом „Доживети стоту“.

Радослав Миловановић из Удружења приватних домова за старе каже да су сви заражени стабилно, напомињући да су у домовима подигнуте мере предострожности.

08:05
У Расинском округу 88 заражених, у самоизолацији 2.000 људи
Пре две недеље у Расинском округу регистрован је први случај коронавируса, а до данас их има 88. У самоизолацији је око 2.000 људи.

Највише заражених је у Крушевцу – 55, а 51 особа хоспитализована је на инфективном одељењу крушевачке болнице. У понедељак су три особе упућене на даље лечење у КЦ Ниш.

Градоначелница Крушевца Јасмина Палуровић каже за РТС да се опрема и спортска хала у том граду, капацитета 150 кревета, у коју ће бити смештени пацијенти са најлакшом клиничком сликом.

Хала ће бити припремљена крајем ове или почетком следеће седмице.

07:15
Пакети за пензионере и социјално угрожене у Зрењанину
У Зрењанину се наставља дистрибуција пакета помоћи социјално угроженим грађанима и пензионерима који примају мање од 30.000 динара. Биће подељено укупно око 14.000 пакета за њих и 1.000 за социјално угрожене. Спискови се праве на основу података пензионог фонда и центра за социјални рад.

05:13
Полицијски час истекао, у 17 опет ступа на снагу
Од јутрос у 5 часова грађани могу да изађу из својих домова, али препорука надлежних је да то чине само када је неопходно. Од 17 часова забрана кретања опет ступа на снагу.

На конференцији за медије у 15 часова јуче је потврђено да су регистрована 292 нова случаја коронавируса, и да је преминуло још 7 пацијената.

Епидемиолог Предраг Кон изјавио је да се број тестираних повећава из дана у дан и додао да очекује да у току ове недеље тај број на дневном нивоу буде 1.500.

Дарија Кисић Тепавчевић из „Батута“ истакла је да је 160 здравствених радника позитивно, док је директор Института за кардиоваскуларне болести „Дедиње“ Милован Бојић рекао да су успели да спрече да резултати у тој установи буду много гори.

Са болничког лечења отпуштено је до сада укупно 178 пацијената који су били хоспитализовани због коронавируса.

Са клинике „Драгиша Мишовић“ стижу добре вести: најмлађи пацијент заражен коронавирусом у Србији В. Б. излечен је и отпуштен са одељења педијатрије.

На северу КиМ регистровано је шест нових случајева заразе коронавирусом, међу којима су и два из Зубиног Потока, што је први знак да инфицираних има и у тој средини.

Подсећамо да је током радних дана кретање забрањено од 17.00 до 5.00 часова, осим за оне који имају дозволе надлежних.

Власници паса могу да своје љубимце прошетају и за време забране кретања, и то од 23.00 до 01.00 најдаље 200 метара од места пребивалишта односно боравишта.

Извор: РТС

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ