Идвајамо Србија

СРБИЈА И КИНА ПРАВЕ РАКЕТЕ WС-3А ДОМЕТА 280 КМ: Кинески лидер Си Ђинпинг одобрио велике пројекте, МОЋНЕ РАКЕТЕ БИ ИЗВОЗИЛИ ЦЕЛОМ СВЕТУ!

Председник Народне Републике Кине Си Ђинпинг одобрио је јуче наставак и развој војнотехничке сарадње са Србијом, али и најавио нове милионске инвестиције у нашу државу

Кинески лидер је у писму председнику Александру Вучићу потврдио да је Пекинг спреман да са Србијом продуби сарадњу и размену у области војне индустрије и трговине. Како Информер сазнаје, реч је пре свега о плановима да Србија и Кина оснују заједничку фирму која би производила ракете земља-земља WС-3А домета од 70 до чак 280 километара! Ово наоружање би се производило у Србији, а извозило по читавом свету.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Специјална понуда

Предлог за сарадњу Кине и Србије у војној индустрији стигао је још крајем 2016, а први разговори о томе одржани су јуна исте године током историјске посете кинеског лидера Србији.

„Поштовани председниче Вучићу, ценим што поклањате велику пажњу развоју односа с Кином и активно се залажете за унапређење сарадње. Сарадња у области војне индустрије и трговине представља важан израз високог нивоа међусобног политичког поверења и стратешког карактера односа Кине и Србије. Кинеска страна је спремна да са српском страном разговара о продубљивању размене и сарадње у области војне индустрије и трговине“, наводи кинески председник у писму, додајући да сарадња напредује и у областима

Дипломатски извори кажу да је Пекинг овим писмом званично и дефинитивно потврдио да жели блиску сарадњу са Србијом. На конкретном пројекту производње ракета требало би да раде највеће кинеске војне фирме, док би са наше стране били укључени СДПР „Југоимпорт“ и Ваздухопловни институт „Мома Станојловић“.

– Кина нуди технологију и ресурсе, али и паре. Идеја им је да у Србији праве ракетни систем WС-3А, као и уређаје за ноћно извиђање и антитерористичку опрему, што је прилика и за друге српске компаније. Ово је понуда која се ретко добија. После војнотехничког споразума са Русијом, ангажман са Кинезима довео би Србију у европски врх по војној моћи и техници у региону – преноси наш саговорник.

Огромно поштовање

Министар одбране Александар Вулин, коментаришући ове наводе, каже за Информер да је кинески лидер указао велико поштовање српском председнику, које далеко превазилази величину наше државе.

– Отварање могућности за војнотехничку сарадњу од огромне је важности за нашу војску и одбрамбену индустрију. Лични однос који је Вучић успоставио са шефом кинеске државе омогућио је простор за развој војних односа. Кина је веома пажљива у избору партнера и писмо председника Си Ђинпинга потврда је таквог избора и подршке – подвлачи Вулин.

Писмо председника Си Ђинпинга председнику Александру Вучићу

Поштовани председниче Вучићу, ваше писмо ме је много обрадовало.
Веома ценим то што Ви поклањате велику пажњу развоју односа са Кином и активно се залажете за унапређење практичне сарадње наших двеју земаља.

Свеобухватно стратешко партнерство Кине и Србије одлично се развија, учвршћује се међусобно политичко поверење, интензивно напредује практична сарадња у областима енергетске и саобраћајне инфраструктуре, као и у другим областима, што представља конкретне интересе народа наших двеју земаља.

Сарадња у области војне индустрије и трговине представља важан израз високог нивоа међусобног политичког поверења и стратешког карактера билатералних односа Кине и Србије. Кинеска страна је спремна да са српском страном разговара о продубљивању размене и сарадње у области војне индустрије и трговине, као и сарадње у другим областима, непрекидно обогаћујући садржај Свеобухватног стратешког партнерства двеју земаља.

Кинеска страна изражава добродошлицу српској делегацији, која би дошла у посету Кини на разговор о конкретним темама, у термину који ће договорити наше ресорне институције. Ја придајем велику пажњу развоју кинеско-српских односа и спреман сам да са Вама уложим напор да наше државне односе подигнемо на нови ниво.

Желим Вам велики успех у раду и добро здравље.
Си Ђинпинг

 

Извор: М. Дакић – М. Добромировић/Информер

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ