Идвајамо Свет

У САД се рекламира КУПОВИНА деце из Србије за 35.000 евра!

Једна организација регистрована у Бирминхаму, највећем граду у америчкој савезној држави Алабами, посредује у процесу усвајања деце. На њиховој интернет страници lifelinechild.org  је понуђено неколико држава из којих се може усвојити дете. Међу њима су Македонија, Бугарска и Србија.

Kада се кликне на квадратић са именом земље отвара се прозор са оскудним информацијама, али када се стигне до ценовника, види се детаљна листа држава.

Ту се налазе и сви услови усвајања деце, рокови и колико то кошта. За Србију пише да је укључена у програм од 2015. године и да је из те земље дозвољено усвајање деце узрасти од 1 до 15 година старости, а да је надлежан орган Министарство за рад и социјалну политику.

Поред тога, пише да процес усвајања траје од 18 до 24 месеца, да је потребна само једна посета Србији, а да није одлучено да ли ће након усвајања држава вршити надзор, али посета Србији је једино што је поред новца потребно испунити.

Наведено је и то да ће онај ко намерава да усвоји дете из Србије морати да одвоји 40.459 долара или 33.000 евра. Исти је износ и за децу из Македоније. Од те суме, за агенцију иде 12.000 евра, за трећу страну (није назначено коју) скоро 13.000 евра, а за путне трошкове 8.000.

Осим Србије и Македоније, од балканских земаља у овај програм је укључена и Бугарска.

Представљајући се као потенцијали усвојитељ, новинар скопске Телевизије 24 послао је питање тој организацији из Алабаме интересујући се да ли се заиста дете добија за две године, да ли може да се бира пол, узраст и боја косе, и да ли дете долази од родитеља или социјалних служби.

– Иако имамо породице у Македонији, још увек немамо завршено усвајање. Још не знамо тачне детаље за путовање и сусрет. Можемо да потврдимо да су родитељска права раскинута и да су деца легално доступна за усвајање. Свакако да можете бирати узраст, пол и медицинске потребе – пише у одговору lifelinechild.org.

Телевизија 24 се обратила и Министарству за рад и социјалну политику, одакле одговор тек очекују, а на достављена питања МУП-у нису добили конкретан одговор да ли су активности које нуди организација из Алабаме легалне у Македонији.

– Обавештавамо вас да надлежне организационе јединице у МУП до сада нису добиле пријаву и није регистрован ни један случај усвајања деце са територије Македоније преко интернет странице од стране одређене америчке организације – пише у одговору, уз назнаку да ће МУП допунски истражити активности те организације у Македонији.

Новчани износ који је дала инострана агенција највероватније се односи на финансијске импликације које усвојитељи треба да подмире у САД, истичу из Министарства. Према Хашкој конвенцији, финансијска добит од усвајања је забрањена, а ако се за њу дозна, надлежан орган има обавезу да то одмах одмах пријави централном државном органу.

ОРГАНИЗАЦИЈА ПОВЕЗАНА СА ЦРKВОМ

На интернет страници организације из Алабаме се наводи да су активности повезане са црквом, али није речено којом. Но, прилично је јасно на основу података о проценту протестантске популације која је наведена за Србију, да је реч о некој од многобројних протестантских деноминација у Америци. У делу циљеви и мисија организације стоји: „Усвајање је прекрасна слика јеванђеља на земљи које нас усмерава назад ка Богу.

У псалму 68, Давид нам казује да Бог смешта усамљене у породице. Верујемо да је усвајање начин на који Бог породицама даје рањиву децу која треба да знају љубав породице и љубав Христоса“.

Поменута америчка организација нуди подршку и бременим женама које желе да се одрекну мајчинства, а посредује и у донаторским активностима за децу из трећих земаља.

 

Извор: Видовдан

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ